Absurd: olajšava, do katere ni upravičen nihče

Foto: Profimedia Denar
Zveza svobodnih sindikatov opozarja, da so najvišje dohodninske olajšave ni upravičen več niti delavec z minimalno plačo.
Oglej si celoten članek

Pred leti se je za tiste z najnižjimi dohodki uvedla posebna dohodninska olajšava, a ker se ni uskladila, zdaj do nje niso upravičeni niti tisti z minimalno plačo. 

"Opozarjamo, da zaposleni, prejemniki minimalne plače že v letu 2019 niso več upravičeni do najvišje olajšave, v višini 6.519,82 evra, saj zgolj z dvanajstimi (12) minimalnimi plačami in minimalnim zneskom regresa za letni dopust v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1, v višini minimalne plače) že presežejo mejo, 11.166,37 evra skupnega dohodka na letni ravni, ki je pogoj za uveljavitev te olajšave," opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Namesto obljubljenih 702 evrov bi dobili le 681 evrov

"Če se meja za upravičenost do najvišje olajšave ne po povišala bo neto minimalna plača v letu 2019 nižja za 7,17 evra na mesec, v letu 2020 pa 21,17 evra na mesec, zaposleni pa bodo v letu 2020 namesto obljubljenih 702,24 evra neto prejemali zgolj 681,07 evra neto plače na mesec. Zaposleni od spremembe Zakona o minimalni plači veliko pričakujejo, predvsem, da se bodo njihovi neto dohodki povečali, ne pa da bo od povečanja njihovih nizkih plač največ pridobila država," opozarjajo v sindikatu.

Foto: ZSSS Kaj prinaša zvišanje minimalne plače

Zaradi več let nespremenjene dohodninske lestvice, o čemer smo poročali pred kratkim, "se povečanje bruto plač bolj preliva v proračun kot v neto plače zaposlenih", še opozarjajo.

Ministra za finance in vlado pozivajo, da lestvico za odmero dohodnine in olajšave za leti 2019 in 2020 uskladijo takoj, saj se akontacija dohodnine upošteva pri vsaki mesečni plači.

"Predlagamo vam, da se takoj poviša meja za upravičenost do najvišje splošne olajšave v skladu z Zakonom o dohodnini in da se popravi meje skupnega dohodka za ostali dve olajšavi," so v pismu ministru za finance zapisali v sindikatu. Ministrstvo za finance poleg tega ponovno pozivajo, da se uvede redno letno usklajevanje neto davčnih osnov in olajšav, ki so ga ukinili leta 2013.

Slovenija Zakaj država že pet let ni zvišala davčnih olajšav

Sindikati pa so pisali tudi ministrici za socialne zadeve. Zaradi višje minimalne plače bodo namreč družine padle v višji dohodkovni razred. 

"Že primer štiričlanske družine, kjer oba starša služita minimalno plačo, brez izločenih dodatkov, z enim otrokom v vrtcu in enim otrokom v osnovni šoli pokaže, da se bo takšna družina uvrstila v višji dohodkovni razred in bo upravičena do nižjih otroških dodatkov. Enako velja za enostarševske družine, ki so še posebej ranljive in bolj izpostavljene tveganju revščine," opozarjajo v ZZZS. 

V sindikatu zato zahtevajo, "da se čim prej v tem letu ustrezno prilagodijo in povišajo meje povprečnega mesečnega dohodka na osebo (v evrih), ki v skladu z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) določajo upravičenost in zneske družinskih denarnih prejemkov (otroški dodatek, državna štipendija) in znižanih plačil vrtca ter subvencij (za malice, kosila, itd.), in sicer najmanj od 1 do 5 dohodkovnega razreda". 

 

Predpostavke izračuna v tabeli: oseba ne uveljavlja vzdrževanih družinskih članov, upoštevana je maksimalna možna olajšava v skladu z Zakonom o dohodnini. Upošteva se 12 dohodkov in regres za letni dopust (13*minimalna plača), oseba nima dodatkov, ki bi se izvzeli iz minimalne plače. Najnižja osnova za izračun prispevkov je določena v ZPIZ-2. Povprečna plača v letih 2019 in 2020 je izračunana na podlagi Jesenske napovedi gospodarskih gibanj 2018 (UMAR). Vir: lastni preračuni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 13:35 24. Januar 2019.

    Slovenija. Na ulice gredo vedno tisti, ki si zelijo prilesti iz 18 v 19 razred ali pa policisti in gasilci, …

  • 12:14 24. Januar 2019.

    V bistvu nekateri so ker ne dobijo minimalne plače. Če pravite da to ni res lahko potrdim in to celo …

  • 11:12 24. Januar 2019.

    Vpeljana praksa,enega dajo,dva vzamejo....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.