Adijo lepo vreme, tole je na poti k nam

Foto: Profimedia
Konec ležanja na travi, vreme se bo kmalu spremenilo.
Oglej si celoten članek

Vremenoslovci za danes napovedujejo večinoma sončno vreme. "Čez dan bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija."

Jutri bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. "Popoldne bo ponekod zapihal šibak veter južnih smeri," napovedujejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo od -1 do 7, v krajih s šibko burjo okoli 12, najvišje dnevne od 15 do 19, na Goriškem do 22 stopinj Celzija."

V sredo se bo oblačnost povečala, predvsem v zahodni polovici države bo občasno rahlo deževalo. "V četrtek bo pretežno oblačno z občasnim dežjem, ki bo pogostejši na zahodu," pišejo pri Arsu. "Oba dneva bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo."

Nad večjim delom Evrope vztraja območje visokega zračnega tlaka. Od vzhoda priteka k nam suh in še razmeroma topel zrak.

V četrtek in petek oblačno in deževno

V drugi polovici tedna bo nastalo samostojno ciklonsko območje. "Od lege tega ciklona bo odvisna količina padavin na območju Alp in severnega Balkana," razlagajo pri Arsu. 

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

V četrtek in petek pričakujemo oblačno in deževno vreme. "V petek in soboto se bo prehodno ohladilo," še napovedujejo pri Arsu. "Razvoj vremena ob koncu tedna je še negotov, predvidoma bo verjetnost za padavine od sobote do torka majhna."

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da se bo vreme počasi poslabšalo. "Po res dolgotrajnem statičnem anticiklonu, se bo sredi tedna vdrla globoka dolina proti Franciji in Španiji," pravijo pri Ciklon.si. "Kadar se vdre proti proti zahodnemu Sredozemlju, je to recept za obilne padavine zlasti v zahodni Sloveniji."

Na Zahodu lahko pade precej padavin

Izračuni se med sabo še razlikujejo, a po napovedih portala kaže na vrhunec deževja v četrtek popoldne in v noči na petek, ko nas bo prešla vremenska fronta, ki bo prinesla tudi ohladitev. Meja sneženja bi se po napovedih Ciklon.si lahko spustila na okoli 1200 metrov. 

V Zahodni Sloveniji lahko pade tudi večja količina dežja. "Če ga bo padlo okoli 200 milimetrov v 24 urah to ne bo nobeno presenečenje," še pišejo pri Ciklon.si. "Nato bo verjetnonekaj dni suho vreme, čeprav je videti, da se bo nad Skandinavijo krepil anticiklon. To pomeni, da bodo ciklonska območja iznad Atlantika potovala proti Sredozemlju, od bližine anticiklona pa je odvisno, koliko padavin bo padlo pri nas."

xxx

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.