Adijo položnice, plačali boste z enim klikom!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Finančna uprava pripravlja nov način plačevanja dajatev preko uporabe sistema spletnih plačil, s katerim se bodo zmanjšali stroški na račun provizij za bančne storitve.
Oglej si celoten članek

Da bi zmanjšala administrativna bremena zavezancev, pripravlja Finančna uprava nov način plačevanja dajatev, s katerim se bodo zmanjšali stroški na račun provizij za bančne storitve. Davke in prispevke bo namreč mogoče po novem plačevati preko uporabe sistema spletnih plačil. 

PREBERITE ŠE

"Uvedba uporabe sistema UJP, ki ga upravlja Uprava RS za javna plačila, je v teku," pojasnjuje Barbara Škrinjar s Finančne uprave. "Ob preučitvi implementacije rešitve je bilo ugotovljeno, da bo potrebno zagotoviti spremembe v informacijski podpori tako na strani FURS kot UJP in seveda tudi pri plačilnih servisih.

Preko spletnih bank

Dodaja, da bo v prvi fazi omogočeno plačevanje preko spletnih bank, kar pomeni, da bodo morali imeti zavezanci pri svojem plačilnem servisu – banki urejeno možnost poslovanja v okviru spletnega bančništva. 

"Namen FURS- je, da bi sistem spletnih plačil lahko uporabljali vsi zavezanci, ki imajo možnost plačevanja na način, kot je predviden v okviru sistema spletnih plačil," pojasnjuje Škrinjarjeva.  

Davčni zavezanec bo svoje obveznosti še naprej moral svoje obveznosti plačevati mesečno, bo pa razbremenjen bančnih stroškov, saj nadomestila in stroške plačilnih transakcij, izvršenih preko UJP e-plačila, ki jih zaračunavajo plačilni servisi, plača UJP. 

Namesto petih ena transakcija

V primeru samostojnega podjetnika, ki mora po sedanjem sistemu plačati provizijo za tri do pet položnic, bi to pomenilo, da bo preko sistema e-davkov, ki ga bo povezal s spletno banko, mesečno pri banki opravil le eno transakcijo.

Sistem spletnih plačil sicer poteka preko spletnih bank, s plačilnimi oz. kreditnimi karticami ter uporabo mobilne telefonije. Nov sistem bo, kot že rečeno, podjetnikom v prvi fazi omogočil plačevanje preko spletnih bank.

S petih na tri položnice

Na spletni strani Fursa so med nasveti opisali način, kako si lahko zavezanec zmanjša stroške provizij pri plačevanju davkov in prispevkov že sedaj. Z enim plačilnim nalogom je namreč mogoče plačati akontacijo dohodnine, prispevek za starševsko varstvo in prispevek za zaposlovanje. Podjetnik tako mesečno plača le tri in ne več pet položnic.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:41 13. Januar 2016.

    Naj uvedejo plačilo preko PayPala, pa bo!

  • 14:18 13. Januar 2016.

    Kako dela sivi trg - DENAR iz ROKE v ROKO - ni evidence ni provizij, kako lepo.<br />Siromaki-občani plačujemo z …

  • 13:25 13. Januar 2016.

    Pohvalno bo takrat, ko bomo lahko povsem izključili banko iz enačbe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.