Aerodrom Ljubljana: Kaj so po prevzemu naredili Nemci

Foto: Jaka Dimc
Foto: Jaka Dimc
Aerodrom Ljubljana, ki je od lani v lasti nemškega Fraporta poroča o dobičku in rasti števila potnikov.
Oglej si celoten članek

Aerodrom Ljubljana, ki je v lasti nemškega Fraporta je v javnem potniškem prometu do konca avgusta zabeležil  997.516 potnikov, od tega 978.070 v javnem prometu, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

"Pred nekaj dnevi ( 2. septembra) smo na letališču pozdravili milijon tega potnika, in sicer tri tedne prej ko lani," nam je sporočila predstavnica za stike z mediji Aerodrom Ljubljana, Brigita Zorec in dodala, da so lani milijon tega potnika, ki mu ob tej priložnosti na letališču pripravijo tudi manjši sprejem, zabeležili nekoliko pozneje, 25. septembra. 

Največ potnikov leta 2008

Na našem največjem letališču so največ potnikov sprejeli leta 2008, ko je milijon ti potnik tistega leta preko našega letališča potoval mesec dni prej kot letos. 

Sicer so pred sedmimi zabeležili še en rekord, ko so na en dan oskrbeli rekordnih 8.251 potnikov. Letošnji rekordni dan, kar se števila potnikov tiče, je bila nedelja 23. avgusta s 6960 potniki, so sporočili z Aerodroma Ljubljana. 

600.000 evrov čistega dobička

Foto: David Jug Letalo Adria Aviopromet Aerodrom Ljubljana, ki upravlja največje slovensko letališče, Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je v prvem polletju 2015 ustvaril 600.000 evrov čistega dobička in 16 milijonov evrov prihodkov. Kot je  v svojem poročiliu navedel Fraport, so v prvem polletju ustvaril 5,6 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) in 600.000 evrov dobička iz poslovanja (EBIT).

Rast prometa pripisujejo novim letalskim povezavam

Rast prometa na Aerodromu pripisujejo novim in okrepljenim letalskim povezavam ter posledično konkurenčnejšim ponudbam.

Med najbolj priljubljenimi destinacijami ostajajo Frankfurt, Zürich, Istanbul in London.

S čarterskimi leti je bilo čez poletje mogoče leteti še na dodatnih 23 turističnih destinacij. Na čarterskih poletih so letos zabeležili 106.798 potnikov: "Število je primerljivo lanskemu letu, vseeno pa, predvsem zaradi odpovedi letov v Tunizijo zaradi zaostrenih političnih razmer, nekoliko manjše od pričakovanj, " je zapisala Zorčeva. 

Spomladi novi, poljski prevoznik

Foto: Žurnal24 Poljski prevoznik LOT

Swiss International Airlines je marca uvedel dnevne lete v Zürich. Domača Adria Airways od aprila dalje Ljubljano povezuje z Berlinom  in Stockholmom. Turkish Airlines je sedmim tedenskim frekvencam dodal še tri, v Istanbul tako leti desetkrat na teden. V poletni sezoni se je na Brnik s štirimi tedenskimi leti v Helsinke vrnil tudi Finnair. Družba Montenegro Airlines, je poleti petim tedenskim, dodala še šesti let v Podgorico.

Spomladi se bo sedmim rednim prevoznikom pridružil še poljski LOT, ki bo štirikrat tedensko letel med Ljubljano in Varšavo. Domači prevoznik Adria Airways v poljsko prestolnico leti od lanskega poletja.

 

Foto: Aerodrom Ljubljana Obnova Letališče Ljubljana O gradnji drugega terminala še nič

Če so novice o gradnji drugega terminala nekoliko potihnile, so nam z letališča sporočili, da so letos poleti obnovili del letališčne ploščadi. Kot so zapisali, so štirideset let staro osnovno asfaltno vozišče junija letos nadomestili z novo betonsko ploščo v površini 780 m2. Ob obnovi površine in ob tem posodobili talno signalizacijo. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:28 20. September 2015.

    Če ni bil Kocjančič je pa bil kakšen njegov partijski kamerad !!!!

  • 16:14 20. September 2015.

    Kocijančič nikdar ni bil direktor letališča,tko,da si izpadel 4 motoren butl.Bil je direktor Adrie.

  • 15:41 20. September 2015.

    Bebec. Si že prodal svoje stanovanje, da sosed upravlja z njim, teboj in tvojo ženo?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.