Afera izplačevanja dodatkov: sodišče zavrnilo dokaze obrambe

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Sodišče pred zaključkom sojenja Bučarju v aferi dodatki zavrnilo zadnje dokazne predloge obrambe.
Oglej si celoten članek

V sojenju nekdanjemu dekanu fakultete za družbene vede (FDV) Bojku Bučarju, ki mu tožilstvo očita domnevno zlorabo položaja v aferi izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost, je sodišče zavrnilo predlog Bučarjevega zagovornika, naj sodišče zasliši nekdanjega dekana ekonomske fakultete Dušana Mramorja. Sojenje Bučarju se sicer bliža koncu.

Mramor je bil "idejni oče" dodatkov za stalno pripravljenost oz. je bil prvi, ki je utemeljil potrebnost in zakonitost dodatkov za stalno pripravljenost, je predlog utemeljil Bučarjev zagovornik Miha Kozinc.

Odločitev mogoča tudi brez Mramorjevega pričanja

Sodnica Vesna Podjed Kozinčevemu predlogu ni ugodila, ker da lahko sodišče o predmetni zadevi odloči tudi brez zaslišanja Mramorja. Zaslišanju nekdanjega dekana ekonomske fakultete je nasprotoval tudi tožilec Matija Hostnik. Kot je dejal, je vsak aktualni dekan dolžan poskrbeti za zakonitost poslovanja fakultete, ki jo vodi, prav tako iz listin ne izhaja, da bi imel Mramor kakršnokoli vlogo pri odreditvi dodatkov za stalno pripravljenost na FDV, je poudaril Hostnik.

Večji del današnje glavne obravnave so posvetili branju izpisov dokumentov, najdenih na računalnikih zaposlenih na FDV, ki so jih zasegli v okviru hišnih preiskav. Gre za različne dokumente, tudi zaposlenih v kadrovski in računovodski službi FDV, kako so v letu 2008 na fakulteti pripravljali prehod iz starega na nov plačni sistem ter uvajali institut stalne pripravljenosti in posledično dodatke za stalno pripravljenost. Iz dokumentov med drugim izhaja, kakšno odzivnost oziroma dosegljivost zunaj delovnega časa ali na primer v času dopustov se je zahtevalo od prejemnikov dodatka za stalno pripravljenost in kaj je bil razlog za omenjeni dodatek.

Naslednja obravnava bo 6. julija, ko bodo stranke predvidoma podale zaključno besedo.

Tožilstvo Bučarju očita, da naj bi kot dekan FDV od oktobra 2011 do septembra 2013 zlorabil uradni položaj z namenom, da bi sebi in drugim pridobil protipravno korist. To naj bi storil s tem, da je izdal odredbe in sklepe o stalni pripravljenost za 24 uslužbencev fakultete, za kar pa ni imel pravne podlage. Po mnenju tožilstva naj bi Bučar vedel, da so izplačila nezakonita, vendar je zasledoval cilj povečanja plač zaposlenim.

Inšpektorat za javni sektor je leta 2016 odločil, da mora skupno 40 zaposlenih na FDV vrniti 63.635 evrov nezakonito izplačanega dodatka za stalno pripravljenosti, med njimi tudi nekdanja dekana Bučar in Anton Grizold. Sodni postopek zoper Bučarjevega predhodnika Grizolda je sicer zastaral v začetku leta.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:50 18. Maj 2022.

    a vsi skupaj 63k eurov o sveta pomagavka !!. kolk je pa stal proces ? bodo to plačali ? naj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.