Afera Satex zastarala

Foto: Žurnal24 Količnik temeljnega kapitala (Tier I) na konsolidirani osnovi je ob koncu prvega
Afera Satex, ki velja za eno od največjih posojilnih afer v Sloveniji, ne bo dočakala sodnega razpleta. V četrtek bo primer namreč absolutno zastaral. Odgovornosti ne prevzema nihče.
Oglej si celoten članek
Odgovorna sodstvo in politika
Po mnenju poslanca SLS Franca Pukšiča sta za zastaranje sodnih postopkov odgovorna tako sodstvo kot tudi politika. "Slovenska javnost je tudi v tem primeru dobila signal, da tiste, ki se okoristijo z državnim premoženjem, ne čaka roka pravice. Zaupanje v pravno državo je med ljudmi skoraj popolnoma zgubljeno, takšno dogajanje v pravosodju pa povzroča tudi ogromno gospodarsko škodo," je poudaril Pukšič. Ob tem je spomnil na afere Orion, Čista lopata in Hit, ki so po njegovem mnenju slovenski javnosti dale enako sporočilo kot afera Satex.

Četverica obtoženih v omenjeni aferi, med katerimi so nekdanji uslužbenec NKBM Borut Rataj, menedžerja družbe Satex Štefan Poštrak in Mladen Kerin ter nekdanji notar Tomislav Ajdič, naj bi si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 preko 944 različnih posojil od NKBM pridobila za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi. Vsi so bili za očitana kazniva dejanja leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, a je vrhovno sodišče sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Sodišče in tožilstvo se ne čutita odgovorna
Iz mariborskega okrožnega sodišča so nam na vprašanja o morebitni soodgovornosti za zastaranje primera, ki bo med obtoženci najverjetneje sprožilo tudi odškodninske tožbe, poslali le kratko kronologijo primera, ob koncu pa dodali, da je sodišče v novem sojenju zadevo obravnavalo tekoče in razpisalo številne glavne obravnave. Zaradi različnih zdravstvenih razlogov na strani obtoženih pa velikokrat ni bilo procesnih pogojev, da bi se glavna obravnava opravila, so še dodali, niso pa pojasnili, zakaj je sodišče že po vložitvi obtožnice leta 2002 za razpis prve obravnave potrebovalo več kot dve leti.

Tudi na mariborskem tožilstvu se ne čutijo odgovorne. Vodja tožilstva Drago Šketa pa je zapisal, da je iz kronologije dogodkov razvidno, da je delo pristojnega tožilca v omenjeni kazenski zadevi potekalo tekoče, tako glede vlaganja tožilskih aktov kakor tudi aktivnega sodelovanja na glavnih obravnavah. Zakaj je tožilstvo predolgo čakalo s spremembo obtožnice po razveljavitvi sodbe na vrhovnem sodišču, na tožilstvu niso odgovorili.

Zastaranje razbija ugled pravosodja
Da je zastaranje kazenskih zadev pojav, ki škoduje ugledu pravosodja, pa menijo na ministrstvu za pravosodje. V odzivu na omenjeni primer so tako zapisali, da so Višjemu sodišču v Mariboru že predlagali izvedbo nadzora nad opravljanjem zadev sodne uprave na tamkajšnjem okrožnem sodišču. Predsednik višjega sodišča naj bi jim medtem sporočil, da iz zapisnika o nadzoru izhaja, da so na njihovem okrožnem sodišču sprejeti vsi potrebni mehanizmi in ukrepi, da do zastaranj ne bi prihajalo.

Ob tem so na pristojnem ministrstvu tako okrožno sodišče kot okrožno državno tožilstvo v Mariboru pozvali, da jim posredujeta poročilo o stanju reševanja kazenske zadeve Satex. Poročili so konec preteklega tedna že prejeli, na njuni podlagi pa so predsednika mariborskega višjega sodišča prosili za predložitev podatkov o poslovanju sodišča ter o delu predsednice okrožnega sodišča v Mariboru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.