Afera z narkotiki uspavala zdravstvo

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Policisti preiskujejo, ministrstvo, zdravstvena blagajna in zbornica pa le nemo opazujejo.
Oglej si celoten članek

V celjskem zdravstvenem domu že kak mesec raziskujejo, kakšna je resnična zgodba o dva tisoč ampulah narkotikov. Kupljeni so bili mimo zdravstvene blagajne, kar je sicer povsem zakonito.

A predpisani so bili (uradno) tudi domu za upokojence, ki o tem ni vedel nič. Zgodba je alarmantna. Razgalila je sivo cono z interventnimi zdravili, ki je v resnici ne nadzira nobena institucija. Pristojni pa so se na to odzvali skoraj tako, kot da se jih vse skupaj prav nič ne tiče.

1. Na ministrstvu za zdravje na teren niso poslali nadzornikov, ki bi začeli pregledovati interne knjige, v katere naj bi bolnišnice in zdravstveni domovi zapisovali porabo zdravil, ki jih kupujejo mimo zdravstvene blagajne. Kje pa piše, da primer, ki smo ga pred tedni razkrili prav v Žurnalu24, ni vrh ledene gore? Od zdravstvenih zavodov niso zahtevali niti tega, naj jim takoj pripravijo poročila, koliko takih zdravil nabavijo na leto in kako zavodi izvajajo nadzor, da zdravniki tega ne zlorabljajo.

2. Zganila se ni niti zdravstvena blagajna, pa čeprav vsa tako kupljena zdravila posredno prek cene zdravstvenih storitev plačajo. Čakajo, kaj bodo rekli kriminalisti.

Kaj pa licenca? Obirajo pa se tudi na zdravniški zbornici in čakajo na prijavo. Očitno bo moral nastati še večji halo, da se bodo končno odpravili v Celje po dokumentacijo in na pogovore z vpletenimi. Če to, da zdravnik zdravila, ki jih potrebuje sam, uradno napiše nekomu, ki o tem nič ne ve, ni hud etični prekršek, ki bi moral pod vprašaj postaviti tudi licenco takega zdravnika, me za naše zdravstvo resno skrbi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.