Agra odprla vrata

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V Gornji Radgoni se je začel 49. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra.
Oglej si celoten članek

Prvi dan sejma je sklenjen: predstavilo se bo preko 1710 razstavljavcev iz 27 držav. Odvile se bodo različne komercialne in strokovne razstave, predstavili so strokovne posvete in predavanja, ocenjevanja ter spremljevalne prireditve.  Ena od letošnjih novosti bo tudi dan Pomurja, s katerim želijo bolje predstaviti regijo.

Sejem je pomemben tudi, ker se bodo slovenski pridelovalci, predelovalci in trgovci podpisali pod kodeks ravnanja udeležencev v verigi preskrbe s hrano. Gre za projekt kmetijskega in gospodarskega ministrstva, ki naj bi izboljšal odnose med pridelovalci hrane, predelovalno industrijo in trgovci.

Türk pohvalil strategijo

Sejem je odprl predsednik republike Danilo Türk.  Pohvalil je slovensko strategijo razvoja kmetijstva in opredeljene cilje za zagotovitev ustrezne prehranske varnosti in ustrezne tržne uspešnosti, ekološke primernosti in vsestranskega razvoja podeželja. "Vse to so pomembne prioritete, ki definirajo okvir, znotraj katerega se mora voditi ekonomska politika naše države in ki nam mora zagotoviti tisto potrebno raven naše kakovosti bivanja, zaradi katere smo neodvisna država," je dejal Türk.

Samooskrba je ključna

Minister za kmetijstvo Dejan  Židan pa je v nagovoru med drugim izpostavil pomen samooskrbe. "Danes vemo, da je samooskrba dolžnost, saj svet okoli nas ni tako stabilen, kot je bil pred letom dni, zato povečujemo proizvodnjo žit in vrtnin. V tem času smo se dodatno naučili, da proizvodnja hrane je namenjena potrošnikom, potrošnik je kralj, potrošnik je tisti, ki diktira prehransko verigo in potrošnik ima pravico vedeti," je dejal minister.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.