Airbus nedosegljiv za Boeing

Foto: Žurnal24 Z dvema airbusoma družine A320 leti tudi slovenska Adria. Oba sta sicer izpeljan
Airbusu posel cveti. Lani je že tretjič zapored premagal svojega velikega tekmeca, hkrati pa ob svoji 40. obletnici obstoja presegel mejo 10 tisoč prodanih letal.
Oglej si celoten članek

V nasprotju s težavami nekaterih letalskih prevoznikov je lani že devetič zapored rasla prodaja letal.

Lansko leto je evropski letalski velikan Airbus kljub prvotnim slabim napovedim dobavil rekordnih 574 letal oziroma 12 več kot leto prej. Skupna vrednost letal je presegla 63 milijard evrov. Tako si je Airbus zagotovil 52-odstotni tržni delež in znova porazil ameriški Boeing, ki je lani uspel najti kupce za 530 letal. Boeing sicer Airbus obtožuje, da mu je zmaga uspela s pomočjo po njegovem mnenju spornih subvencij Evropske unije. Ameriški rival se je moral soočati tudi s posledicami težav, ki jih ima z novim letalom 787 dreamliner.

Za letošnje leto v Toulousu, kjer je sedež evropskega proizvajalca, napovedujejo podobno uspešno leto. To obeta tudi sklenjeni posel z indijskim nizkocenovnim prevoznikom IndiGo, ki je prejšnji teden naročil kar 180 letal vrste A320, od tega 150 nove različice neo z boljšim izkoristkom. Tik pred koncem leta so se za airbuse odločili tudi v družbi Virgin America ameriškega milijarderja Richarda Bransona.

Velikanu manjka pogon

Malce slabše gre Airbusu pri trženju največjega potniškega letala na svetu, modelu A380. Letos jih bodo prodali le med 20 do 25, saj ima dobavitelj motorjev Rolls-Royce zaradi znanih težav v preteklosti, ko je med drugim moral zasilno pristati Quantasov orjak, težave pri dobavah. Že prihodnje leto naj bi proizvodnjo povečali na tri letala mesečno, napoveduje izvršni direktor Airbusa Tom Enders.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.