Aja, 5. novembra se začne v Sloveniji stavka

Foto: Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
Foto: Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
Delali bodo počasneje, samo osem ur in nikakor ne bodo izgorevali.
Oglej si celoten članek

Stavkovni odbor Sindikata delavcev v pravosodju je v četrtek razglasil splošno stavko, ki se bo začela 5. novembra. Kot so zapisali na svojih spletnih straneh, zahtevajo takojšnjo odpravo plačnih anomalij, ustrezno ovrednotenje dela, povečanje kadrovskega načrta in začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov.

Hkrati dajejo pobudo za začetek takojšnjih pogajanj tudi z njimi, povzema STA. Vlado pozivajo, da se v skladu z zakonom o stavki nemudoma odzove na njihovo pobudo. Ne izključujejo pa niti zaostritve stavke, če do konca novembra dogovor z vlado glede stavkovnih zahtev ne bo dosežen. Kot možno zaostritev stavke navajajo udeležbo na shodu, ki bo predvidoma 5. decembra.

Vse zaposlene v dejavnosti sodstva, kamor med drugim vključujejo sodišča, tožilstva, zapore, prevzgojne zavode, upravo za izvrševanje kazenskih sankcij in državno odvetništvo, v sindikatu pozivajo, naj "do nadaljnjega delajo počasneje in natančneje in ne presegajo nezakonitega nadurnega dela, naj ne dopustijo, da izgorijo, ter znanje, ki presega njihov opis del in nalog, prihranijo za boljše pogoje dela in primerno plačilo".

Stavkati bi pričeli že prihodnji (praznični) teden, a so sklenili začetek stavke zamakniti za en teden zaradi usklajevanj med sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja in spoštovanja zakonsko določenih rokov za napoved stavke.

Med drugim zahtevajo odpravo preostalih anomalij pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom in anomalij, nastalih zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest. 

Poleg tega je njihova zahteva ustrezno ovrednotenje dela in kadrovska izpopolnitev, še posebej glede pravosodnih policistov ter vzgojnih in tehničnih delavcev za nemoteno delovanje zavodov za prestajanje kazni.

Foto: zurnal24.si Privedba Petrovčiča na sodišče

Splošna stavka, ki bo trajala do preklica, se bo začela 5. novembra ob 7.30. Kot organizirana prekinitev dela bo potekala na sodiščih, v javnih zavodih in organizacijah, kjer ima sindikat člane. Stavkajoči bodo opravljali delo v razpisanih narokih, glavnih obravnavah oziroma javnih sejah ter poskrbeli za izdajo in odpravo vseh odločb v zakonitem roku. Poslovali bodo v postopkih, za katere je z zakonom odločeno, da so hitri, oziroma v zadevah, ki so po zakonu oziroma naravi stvari nujne, so še zapisali v stavkovnem odboru.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.