Alarm: vode zmanjkuje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Komunala. Nujno varčevanje z vodo. V Dolenjskih Toplicah le še za 20 dni.
Oglej si celoten članek

Novo mesto. Na Komunali Novo mesto, ki s pitno vodo oskrbuje osem dolenjskih občin, se zaradi suše srečujejo z največjim pomanjkanjem pitne vode v zadnjih letih. Stanje je alarmantno, pravi Rafko Križman, direktor Komunale Novo mesto.

Nivo podtalnice se lahko v razmerah, kakršne so danes, zviša le, če bi padavine trajale vsaj en teden, a tega po vremenskih napovedih zdaj še ne moremo pričakovati,” pojasnjuje Križman. Porabnike zato pozivajo k omejeni uporabi pitne vode, kar pomeni prepoved zalivanja, pranja avtomobilov in polnjenja bazenov.

V Jezeru je je manj

Večina občin se oskrbuje iz vodnega vira Jezero v Družinski vasi, ki je daleč največji vodni vir na Dolenjskem, a tudi tu je močno opaziti znižanje podtalnice. “Pred desetimi leti smo tu lahko občasno načrpali tudi več kot 200 litrov vode na sekundo, danes pa lahko le še občasno dosežemo količino 130 litrov na sekundo, medtem ko je stalnega dotoka 108 litrov na sekundo,” pravi Istok Zorko, vodja sektorja vodo-
oskrbe. Novo mesto v konicah porabe potrebuje 150 litrov vode na sekundo, zato porabo takrat dopolnjujejo iz vodohranov.

Povsem brez rezerve

Razmere so po Zorkovih besedah najbolj pereče v Dolenjskih Toplicah, kjer so sicer črpalko že poglobili za 36 metrov, a je vode le še za 20 dni. Če bi enak režim nadaljevali še en mesec, bi se po njegovem mnenju vodooskrbni sistem že sesul. “V Straži smo zato aktivirali star vodni vir; vodo iz njega je sicer treba prekuhavati, a tako je za zdaj zagotavljamo dovolj. Je pa to hoja po robu, saj smo popolnoma brez rezerv,” opozarja Zorko.

Izgube. Na območju Komunale Novo mesto iz omrežja v zemljo odteče od 17 do 45 odstotkov pitne vode. “Boljše rezultate lahko dosežemo le z obnovami in gradnjami novih sistemov, a papirnati procesi zanje trajajo že od leta 2007, pa še nismo blizu odločbe. Tu ima država do nas, uporabnikov, velik greh,” pravi Rafko Križman.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:11 15. September 2011.

    Kdo od brajdičev pa pije vodo,sej majo cviček.....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.