Ali lahko beguncem pomagam?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Če je oseba zaprosila za azil v Sloveniji, da, sicer ste lahko kaznovani z globo od 2.000 do 4.500 evrov ali celo z zaporom.
Oglej si celoten članek
Pomoč tujcu, ki nedovoljeno vstopi v državo, potuje v tranzitu ali prebiva na ozemlju Slovenije, kar z drugimi besedami pomeni, da ni zaprosil za azil, je nezakonita in je zanjo zagrožena kazen 2000 do 4500 evrov.
 
"Če se ugotovi, da posameznik tujcu, ki prebiva v Republiki Sloveniji, v nasprotju z določili zakona o tujcih, omogoči ali pomaga pri vstopu v državo, tranzitu čez njo ali prebivati v njej, se ga kaznuje v skladu z njim (globa od 2.000 do 4.500 evrov)," pojasnjujejo na policiji. Tudi za slovenskega državljana velja kazenski zakonik, ki v takih primerih predvideva zaporno kazen do 5 let skupaj z denarno kaznijo.
 

Pomoč azilantu ni sankcionirana

V nasprotju s tem pomoč tujcu, ki je pri nas zaprosil za azil, ni sankcionirana. "Če posameznik humanitarno pomaga prosilcu oz. tujcu s priznano pravico do mednarodne zaščite, ni v prekršku," pojasnjujejo na policiji. "Tujce, ki ob postopkih s policisti zaprosijo za mednarodno zaščito, policija namreč v skladu z zakonom o mednarodni zaščiti preda uslužbencem azilnega doma. Tak tujec ima od podaje svoje namere za mednarodno zaščito do pravnomočne odločitve pravico prebivati na območju Slovenije in v skladu z zakonom o mednarodni zašliti v določenih primerih tudi prebivati izven azilnega doma. Ko jeprosilcu priznana pravica do mednarodne zaščite, pridobi status begunca ali status subsidiarne zaščite. Svoj status prosilca za mednarodno zaščito lahko izkaže s posebno izkaznico, ki mu je bila izdana in jo mora imeti pri sebi."
 
V primeru, da se srečate s tujci, ki nimajo izkaznice, s katero potrjujejo, da so pod mednarodno zaščito, policija svetuje, da pokličete policijo, ki bo izvedla ustrezne postopke.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 22:57 19. September 2015.

    Če jim daš kaj z roštilja si v prekršku,pa še kazen od Alahhhhhhha te bo doletela in sicer kmalu.

  • 19:10 19. September 2015.

    pred kom bežijo begunci, ko prispejo v prvo varno državo?

  • 15:00 19. September 2015.

    odlično povedano! hear hear!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.