Ali menite, da bi morali Simčiču vzeti diplomo?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Potem ko je v sredo tožilstvo potrdilo, da je imel poslanec Ivan Simčič ponarejeno srednješolsko spričevalo, protikorupcijska komisija ugotavlja, da po razkritju Simčič ni ravnal v skladu s pričakovano stopnjo etike. Bi lahko poslanec ostal brez univerzitetne izobrazbe?
Oglej si celoten članek

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je poslanec Ivan Simčič, ko ni bil funkcionar, v pravnem prometu uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, po medijskem razkritju tega pa ni ravnal v skladu s pričakovano stopnjo etike in inetegritete, ki jo zahteva narava poslanske funkcije.

Prvi mož protikorupcijske komisije Goran Klemenčič: "Odločitev smo sprejeli na današnji seji senata, preiskavo pa je začela Komisija za preprečevanje korupcije na lastno pobudo. Pregledali smo vse dokumente in ugotovili, da Simčič dejansko ni pridobil 5. stopnje izobrazbe. Njegovo ravnanje po tem je tveganje za ugled DZ."

Neugledno in nevzdžno je, da poslanec ne stori tega, kar se od njega za zavarovanje integritete pričakuje, še meni Klemenčič. 

Simčič polemiziral s komisijo

Član komisije Rok Praprotnik je ob tem dejal, da so pridobili dokumentacijo ministrstva za obrambo, Filozofske fakultete, podatke z ministrstva za šolstvo ter odgovor Ivana Simčiča. V slednjem se Simčič ni opredelil do problema, ampak je polemiziral, da pravni red besede neverodostojno ne pozna.

Med postopki nostrifikacij iz leta 1993 ni nobene osebe Ivan Simčič. Pravnica iz protikorupcijske komisije ob tem pravi, da takrat še ni bilo zakona o preprečevanju korupcije, ampak so odločali o integriteti. Kazenski pregon je že zastaral, a to, kot pravi pravnica, ne pomeni, da je zastaralo samo dejanje integritete.

"To je stvar politične kulture," so še povedali na komisiji ter dodali, da bi moral Simčič proaktivno dokazati, da spričevalo ni neverodostojno. "Gre za pričakovano ravnanje funkcionarja."

Pejovnik: Pokaže naj original ali odstopi

"Zahteva je bila zavrnjena zato, ker je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da je bila listina ponarejena," je v sporočilu zapisala višja državna tožilka Katjuša Čeferin, potem ko smo jo v torek vprašali, zakaj ne vrnejo izvirnika spričevala, ki ga je tožilstvu posredovalo ministrstvo za obrambo.

"Poslanec mora pokazati originalno spričevalo ali odstopiti. Takšno sprenevedanje škodi Univerzi v Ljubljani, ki bo storila vse, da bo taka dejanja preprečila, onemogočila ali ustrezno sankcionirala," pa je komentiral rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik.

Pejovnik ocenjuje, da ravnanje Simčiča, ki naj bi imel ponarejeno srednješolsko spričevalo, škodi ugledu univerze. Kot je dejal, na univerzi razpravljajo o možnosti ničnosti Simčičevega vpisa. Pripravljajo tudi spremembe statuta, ki bi omogočile odvzem nezakonito pridobljenih nazivov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 20:46 12. Marec 2012.

    Spoštovani tralala, prav me jezijo tako nevzgojeni komentatorji. V vaših razmišljanjih vidim nek nov pristop kritike vsakdanjega življenja. Težko ponavljam …

  • 09:44 10. Marec 2012.

    nič mu vi ne morete...pač se je možakar znajdil..ima pet ,korajžo in pokvarjeno dušo...no kater pa je drugačen v naši …

  • Er
    06:20 9. Marec 2012.

    V Sloveniji bi morali odvzeti polovico doktoratov.In predvsem vse diplome pridobljenih v Kumrovcu ter na drugih političnih šolah.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.