Alkohol legalno šele po 21. letu?

Foto: Shutterstock Fotografija je simbolična.
Foto: Shutterstock Fotografija je simbolična.
O predlogih državljanov na portalu predlagam.vladi.si bo v prihodnje vsak mesec razpravljal tudi vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve. To vladi predlaga njen urad za komuniciranje.
Oglej si celoten članek

Predlogi pogosto zadevajo več organov. Na predlog, naj se zaradi ponudnikov kot so Airbnb poenostavi kratkoročna oddaja nepremičnin, je svoje mnenje dalo pet ministrstev, zato Urad vlade za komuniciranje predlaga, da bi izbrane predloge državljanov vladni odbor obravnaval enkrat na mesec. 

Za začetek predlagajo štiri predloge državljanov, eden je že zgoraj omenjena poenostavitev oddaje nepremičnine za krajši čas. 

Alkohol šele po 21. letu starosti?

Drugi je omejevanje popivanja mladoletnikov. Tržni inšpektorat je v svojem odzivu opozoril, da je že predlagal dvig starostne meje za nakup alkoholnih pijač na 21 let, uvedbo licenc za prodajo alkoholnih pijač in višje kazni za kršitelje. Le s tem slednjim se sicer strinja ministrstvo za gospodarstvo. 

Vsakih 20 let na test iz CPP 

Tretji predlog je obnavljanje testa iz cestnoprometnih predpisov (CPP) vsakih 20 let kot pogoj za podaljšnje veljavnosti prometnega dovoljenja. To naj bi voznike prisililo, da bi se seznanili z novostmi, ki so se medtem zgodile v prometu. 

Uradniki in zdravniki naj za parkiranje plačajo

Foto: Suzana Kos Semedela Četrti predlog državljana, o katerem bo razpravljal vladni odbor, pa je zaračunavanje parkirišč v javni upravi. Ministrstva, uradi, agencije, zdravstveni zavodi, upravne enote, sodišča in šole namreč svojim zaposlenim pogosto omogočajo brezplačno parkiranje na svojem zemljišču. „Brezplačna parkirišča koristijo večinoma uslužbenci in funkcionarji višjega ranga. Zato predlagam, da se brezplačno parkiranje za vse zaposlene v javnem sektorju ukine. Delodajalec naj najem parkirišč, ki jih ne potrebuje za svoja vozila, prekine ali odda v podnajem po tržni ceni. Enako naj se naredi z lastnimi parkirni prostori,“ je predlagal državljan. 

Ministrstvo za javno upravo se z njim strinja in pojasnjuje, da obstoječa zakonodaja že zdaj narekuje oddajo parkirišč, ki jih državni organ ne potrebuje za izvrševanje svojih nalog. Zagotoviti mora namreč le parkirišča za službena vozila in za invalide. 

Trenutno najbolj vroči predlogi na portalu

Predlogi, za katere je največ zanimanja na portalu so trenutno prepoved kajenja elektronskih cigaret v zaprtih prostorih (14 za, eden proti), legalizacija prostitucije (osem za, štirje proti), davčna olajšava tudi za varčevanje za pokojnino v hranilnicah (10 za, nič proti), višja kazen za delodajalce, ki ne plačujejo prispevkov (22 za, pet proti), obvezna izdaja računa za opravljeno storitev tudi za zdravnike in odvetnike (24 za, nič proti). 

Nekdo je predlagal, da se pri socialni pomoči loči med tistimi, ki so nezmožni za delo, tistimi, ki iščejo službo in tistimi, ki nočejo delati. Predlog ima 17 glasov za in enajst proti. 

Predlog za ukinitev obveznega cepljenja, ki ni več v glasovanju, je podprlo 248 uporabnikov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 09:42 13. Februar 2015.

    Če sem prav razumel, bi po Vašem mnenju, kot imetnik B, C, D in E kategorije s kodo 95, prevoženimi …

  • 08:35 13. Februar 2015.

    sam še en dokaz več koliko kratke pameti zaposlene imamo na vodilnih mestih...<br />res ne moreš vrjet...<br /><br />vsem tem …

  • 00:21 13. Februar 2015.

    Seksaš lahko s 15, v službo tudi lahko greš, avto lahko voziš z 18, prostituiraš in nastopaš v porniču z …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.