Alma Sedlar odstopila z mesta namestnice predsednika KPK

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Alma Sedlar nepreklicno odstopa z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Poslovila se je s pesmijo "Odlazi cirkus". Predsednik republike izpostavlja, da nima moči razrešiti senata.
Oglej si celoten članek

Alma Sedlar je predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je pred tremi leti komisijo imenoval, poslala nepreklicni odstop z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). V odstopnem pismu, ki ga je najprej povzel Večer, je navedla, da odstopa zaradi sistematičnega onemogočanja opravljanja funkcije in dela, šikaniranja, degradacije in diskriminacije. Šlo pa naj bi tudi za odstop iz protesta, ker si je politični vrh več kot tri leta zatiskal oči pred razmerami v KPK.

Slabi odnosi med Sedlarjevo in Borisom Štefanecem se sicer vladajo že dalj časa, slednjega je k odstopu že pozvala leta 2014.

Sedlarjeva od predsednika republike zahteva, da jo razreši najpozneje s 30. septembrom.

Od odstopa senata, ki ga je vodil Goran Klemenčič, pa po besedah Alme Sedlar ni bilo narejeno praktično nič za boljši zakonodajni in sistemski okvir, ki bi omogočil učinkovitejše delo KPK. Predsedniku republike naj bi ob tem položila na srce, da lahko še reši KPK, in sicer z zamenjavo vodstva, revizijo poslovanja in kadrovanja ter sprejemom nove protikorupcijske zakonodaje.

Poziva k odstopu predsednika KPK ni za pričakovati

Na uradu predsednika republike so za Žurnal24 potrdili, da je predsednik republike danes prejel odstopno izjavo namestnice predsednika KPK in bo v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, ki določa imenovanje komisije, tudi razrešena.

Foto: Saša Despot Borut Pahor Predsednik Borut Pahor pa tudi po odstopu namestnice in njenem pozivu, naj preseka gordijski vozel, kot kaže, predsednika komisije ne bo pozval k odstopu, saj odgovarja, da zakon določa, da ima predsednik republike možnost člane senata razrešiti na predlog državnega zbora ali na predlog člana senata KPK samega in nima nikakršnih drugih zakonskih pooblastil za poseganje v delo komisije. Doslej pa da takega predloga ni dobil.

"Predsednik republike ponovno poudarja, da je senat KPK edini, od katerega je odvisna verodostojnost, delo in neodvisnost KPK. Nihče ne sme in ne more posegati v delo neodvisnega državnega organa izven svojih pristojnosti. Predsednik pričakuje, da bo vodstvo KPK v teh spremenjenih okoliščinah organiziralo delo tako, da bo komisija nemoteno opravljala svojo funkcijo do imenovanja novega člana senata," so še sporočili z urada predsednika in dodali, da je predsednik republike storil vse, da bi prišlo do spremembe zakonskih okvirov za učinkovitejše delovanje KPK. V sporočilu na uradu izpostavljajo njegovo naročilo skupini ustavnopravnih strokovnjakov, da pripravi predlog sprememb.

Odhod z "Odlazi cirkus"

Na njen odhod se je Boris Štefanec odzval z izjavo, da bo senat KPK v skladu z zakonom deloval naprej, in sicer na dva možna načina. Da bo namestnica ne glede na svojo odstopno izjavo in morebitno razrešitev s strani predsednika republike svojo funkcijo opravljala do imenovanja novega namestnika. V primeru, da funkcije ne bi opravljala, bo senat do imenovanja novega namestnika deloval v dvočlanski sestavi, kar je tudi zakonsko dopustno.

Štefanec je še izrazil, da upa pa, da se bodo ti "neljubi dogodki" čim prej zaključili in da bo komisija normalno delovala naprej. Ob tem pa je tudi povedal da med njima ni bilo "nobenega nesporazuma, razen stalno namestničino nezadovoljstvo, ki ga je tako ali drugače prezentirala javnosti, javnost in mediji pa so to povzeli".

Povedal pa je tudi, da je sodelavcem poleg odstopne izjave poslal še pesem Đorđa Balaševića "Odlazi cirkus". Na Twitterju je nato Alma Sedlar pojasnila, da gre za pesem, ki jo je ob odstopu sodelavcem posredoval tudi prejšnji senat

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:02 12. September 2017.

    Odlazi cirkus glavni majmuni ostaju !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.