Alojzij Šuštar: Spremenil je marsikaj

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Nadškofa Šuštarja se bodo ob tretji obletnici smrti spomnili z mašo.
Oglej si celoten članek

Ob tretji obletnici smrti nekdanjega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja bo danes ob 18.30 v ljubljanski stolnici maša, ki jo bo vodil sedanji nadškof Anton Stres.

V času Šuštarjevega vodenja ljubljanske nadškofije se je na njegovo pobudo marsikaj spremenilo tako v Cerkvi na Slovenskem kot v širši družbi. Znana so tudi njegova prizadevanja pri osamosvajanju Slovenije, k čemur so veliko prispevala poznanstva v tujini, ki so se stkala v času, ko je bil v Švici.

Šuštar se je rodil leta 1920 v vasi Grmada nad Trebnjem, v Rimu je študiral filozofijo in teologijo, nato pa zaradi tuberkuloze odšel na zdravljenje v Švico, kjer je opravljal različne odgovorne službe tako na znanstvenem kot tudi na cerkvenem področju. Leta 1977 se je vrnil v domovino in leta 1980 na mestu ljubljanskega nadškofa nasledil Jožefa Pogačnika. Ob njegovi upokojitvi je bil na čelo ljubljanske nadškofije imenovan Franc Rode.

Po upokojitvi leta 1997 se je Šuštar preselil v Zavod sv. Stanislava v Šentvid nad Ljubljano. Umrl je 29. junija 2007, po njem pa je imenovana prva katoliška osnovna šola v Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.