Alpinista zajel plaz, a sta se rešila sama

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Obilo sreče sta imela plezalca, ki ju je pri sestopu z Robanovega Kota dopoldan odnesel snežni plaz.
Oglej si celoten članek

Kot je za Žurnal24 pojasnil Aleš Kuhar iz GRS Celje, sta alpinista plezala Čadovo smer na Ojstrico (2350 metrov), goro v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp.

Pri sestopu pa ju je v nekem trenutku zajel plaz, ki ju je odnesel daleč v globino. K sreči ju plaz ni v celoti zasul, tako da sta se lahko rešila sama in poklicala reševalce, saj sta utrpela poškodbe in nista mogla sestopiti.

Aktivirani so bili reševalci in zdravniška ekipa, ki so s pomočjo helikopterja prišli do poškodovancev in ju oskrbeli, nato pa ju prepeljali v celjsko bolnišnico.

Prihodnje dni ostanite doma

Kot opozarjajo na Agenciji za okolje, je nevarnost snežnih plazov v visokogorju večinoma 3. stopnje, pod okoli 1500 metri nad morjem pa 2. stopnje. Spontanega plazenja sicer naj ne bi bilo, a se že ob manjši dodatni obremenitvi lahko hitro sproži plaz novega snega zlasti na mestih z napihanim snegom.

Prihodnji dnevi sicer za obisk gora ne bodo primerni, saj bo mrzlo, oblačno in megleno z rahlim sneženjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.