Američani blokirajo

Foto: Žurnal24 Slika je simbolična. (Foto: wikimedia)
Okoljevarstveniki: 
Umazana evropska podjetja obilno financirajo podnebne skeptike v ameriškem senatu.
Oglej si celoten članek

Poročilo. Veliki evropski onesnaževalci so ameriške senatorje, ki blokirajo podnebno zakonodajo v ZDA, podprli s 171.215 evri. S tem so pokrili skoraj 80 odstotkov njihovih stroškov kampanje.

Onesnaževalci. CAN v poročilu kot velike evropske onesnaževalce, ki podpirajo ameriške senatorje, navaja Lafarge, GDF Suez, EON, BP, BASF, Bayer, Solvay in Arcelor-Mittal.

Tako so v poročilu včeraj opozorili v Climate Action Network (CAN) Europe, ki združuje 130 evropskih okoljskih in razvojnih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju podnebnih sprememb.

Vplivajo tudi na Evropo
"Skrb vzbujajoče je, da ta evropska podjetja po eni strani podpirajo podnebne skeptike v ZDA, po drugi pa nasprotujejo ambiciozni podnebni zakonodaji v Evropi. Početje utemeljujejo s tem, da EU ne more doseči znatnega zmanjšanja izpustov brez ukrepanja ZDA," komentira Tomas Wyns iz CAN Europe.

"V poročilu izpostavljena podjetja so s tem razkritjem vsekakor izgubila velik del kredibilnosti, ki jo imajo v procesih odločanja o podnebni politiki,"
pa pravi Barbara Kvac, vodja programa Podnebje pri društvu Focus, ki je dejaven član CAN Europe. Podobnih podatkov za slovenske onesnaževalce v Focusu ne poznajo, jih pa ne izključujejo.
 "Številni procesi pri nas potekajo netransparentno in mimo veljavne zakonodaje," pravi in dodaja, da bi bilo zanimivo raziskati, kaj so resnični vzroki takega stanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.