Ankarančani nad Luko Koper

Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar
Tožba. Ankarančani želijo imeti besedo pri odlaganju materiala na občinsko parcelo.
Oglej si celoten članek

"Ne nasprotujemo razumni širitvi in razvoju pristanišča, vendar  morajo biti pri tem upoštevani okoliški prebivalci in zaščita narave," meni predsednik sveta krajevne skupnosti Ankaran Gregor Strmčnik. Občina Ankaran v konstituiranju je  vložila tožbo na izdajo gradbenega dovoljenja, ki Luki Koper omogoča odlaganje izkopnega materiala pri poglabljanju bazenov ob kontejnerskem terminalu na občinski parceli. Izkopov, ki so že v teku, tožba sicer ne more  ustaviti.

Zahtevajo soglasje

Kot pojasnjujejo v svetu KS Ankaran,  gre za nerazdeljeno skupno premoženje med Občino Ankaran v konstituiranju in Mestno občino Koper, zato bi morali v postopku izdaje gradbenega dovoljenja oziroma v predhodni fazi podelitve stavbne pravice Luki Koper pridobiti tudi soglasje Ankarančanov.  Zavzemajo pa se tudi za to, da bi se nadomestilo za pridobitev stavbne pravice plačevalo na ločen račun, da bo lahko sredstva koristil končni lastnik zemljišča, ki bo določen z delitveno bilanco med občinama.  Od Luke pa so do zdaj zaman skušali pridobiti nadomestne bivanjske pogoje za stanovalce v neposredni bližini izkopa, neuspešna so bila tudi prizadevanja za razširitev severne ankaranske vpadnice, da bi bila prevozna iz obeh smeri.

Le za pristaniško dejavnost


V Luki Koper poudarjajo, da je dano zemljišče zajeto v državni prostorski načrt za razvoj  pristanišča, kar pomeni, da je namenjeno izključno tej dejavnosti. Od projekta poglabljanja je odvisno, ali bodo prihodnjo pomlad sposobni sprejemati večje kontejnerske ladje, kar pričakujejo ladjarji. Poleg tega so spremenili namembnost parcele iz kmetijske v stavbno. "Nerazumljivo je, da se na plečih Luke Koper bijejo lokalni politični boji, zaradi ozkih interesov posameznikov in skupin," je tožbo komentiral predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:32 10. December 2013.

    ni problema, bodo našli šeenega "gašparja" za župana Ankarana :) problem solved

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.