Anketna brezposelnost najvišja po letu 1994

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Anketna brezposelnost je bila v zadnjem četrtletju lani 8,7-odstotna, kar je največ po letu 1994, ko je bila pri devetih odstotkih.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji je po anketi o delovni sili, ki temelji na mednarodno usklajenih opredelitvah Mednarodne organizacije za delo in Eurostata, stopnja brezposelnosti v zadnjem četrtletju lani znašala 8,7 odstotka, kar je največ po letu 1994, ko je bila pri devetih odstotkih, je danes objavil državni statistični urad.

Pri moških je bila anketna brezposelnost v zadnjem četrtletju leta 2011 8,2-odstotna, pri ženskah pa 9,3-odstotna.

Delovno aktivnih 933 tisoč ljudi

Med oktobrom in decembrom je bilo delovno aktivnih 933 tisoč prebivalcev, kar je 11 tisoč manj kot med julijem in septembrom. Na letni ravni se je medtem število delovno aktivnih prebivalcev v zadnjem četrtletju lani zmanjšalo za 30 tisoč.

Največ delovno aktivnih prebivalcev je delalo v predelovalnih dejavnostih (218 tisoč), glede na poklic pa so bili najštevilnejši strokovnjaki (179 tisoč).

Število brezposelnih preseglo številko 89 tisoč

Število brezposelnih je v zadnjem trimesečju minulega leta doseglo 89 tisoč, kar je 10,6 odstotka več kot v trimesečju pred tem. Gre za najvišje število brezposelnih po letu 1993, odkar v Sloveniji izvajajo anketo o delovni sili.

Stopnja brezposelnosti je bila konec leta 2011 z 8,7 odstotka najvišja po letu 1994, ko je znašala devet odstotkov, so dodali v uradu. V tretjem četrtletju lani je bila medtem stopnja brezposelnosti pri 7,9 odstotka.

Stopnja brezposelnosti je bila sicer v zadnjem četrtletju 2011 znova najvišja med mladimi, to je med osebami, starimi od 15 do 24 let, in sicer je bila 17,4-odstotna.

Po treh zaporednih četrtletjih upadanja se je število neaktivnih v zadnjem četrtletju leta 2011 nekoliko povečalo; v tretjem četrtletju lani jih je bilo 735 tisoč, v zadnjem četrtletju pa se je to število povečalo na 738 tisoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.