Apeli Eko kroga

Foto: Žurnal24 V eni od akcij so okoljski aktivisti pred Lafargom prižhali sveče. (Foto: Eko kr
Okoljevarstveno društvo Eko krog je na Cementarno Lafarge in vlado naslovilo nove apele, da bi si omogočili bolj kakovostno življenje.
Oglej si celoten članek
V Eko krogu tudi pričakujejo, da bodo rezultati vseh emisijskih in imisijskih meritev neposredno dostopni javnosti, od okoljskega ministrstva pa pričakujejo, naj določi ukrepe ob izrednih dogodkih v Lafarge Cementu.

Od Lafarge Cementa pričakujejo, da bo odstopil od vloge za sežig odpadkov. Menijo, da sežiganje odpadkov ne sodi v zasavsko dolino in ga tudi nočejo. Cementarna je dolgo časa solidno delovala tudi brez tega in v Eko krogu ne vidijo nobenega razloga, zakaj ne bi bilo tako tudi v bodoče.

S prehodom na čistejše energente bi po besedah predsednika Eko kroga Uroša Macerla Lafarge Cement rešil probleme s strupenimi emisijami v zrak in v tej luči zadostil tudi evropski zakonodaji. Hkrati pa cementarna ne bi bila več v konfliktu z okoliškim prebivalstvom.

V zahvalo pa smo postali smetišče nevarnih odpadkov. Umazana industrija bo seveda v te kraje privlekla še več okoljsko sporne industrije, okolju prijaznejše dejavnosti pa se bodo Zasavja v širokem krogu izogibale. Zasavje bo tako obsojeno na agonijo in životarjenje in še večji beg možganov.
Eko krog

Apel tudi na vlado
V društvu pa od vlade pričakujejo, da bo cementarni pomagala, da preide na okolju sprejemljivejša goriva in ohrani rentabilnost, prebivalcem Zasavja pa omogoči človeku dostojnejše življenje brez strahu za svoje zdravje in zdravje svojih otrok. V cementarni namreč menijo, da brez sežiganja nevarnih odpadkov ne bodo več konkurenčni ostalim cementarnam.

 

Ceneje tudi na dolgi rok
V Eko krogu poudarjajo, da vsebuje cement, narejen s sosežigom odpadkov, precejšnje količine nevarnega pepela in tako slabo vpliva tako na delavce v gradbeni industriji kot tudi na ljudi, ki v takšnih zgradbah bivajo. Prepričani so tudi, da je za državni proračun in davkoplačevalce vseeno bolje, da država plača več za cement pri javnih gradnjah, kot da se dodatno obremenjuje zdravstvena blagajna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.