Apokaliptična eksplozija

Foto: Žurnal24 Tako je bila vidna najmočnejša eksplozija v vesolju, odkar ga človek opazuje. Sl
Na drugem koncu vesolja je eksplodirala zvezda, ki se je v zgodovino zapisala kot najsvetlejša eksplozija v zgodovini opazovanja. Vidna je bila celo s prostim očesom.
Oglej si celoten članek

Eksplozija zvezde je bila tako močna in svetla, da je postavila rekord. Videlo se jo je lahko celo s prostim očesom. Starajoča se zvezda v nam za zdaj še neznani galaksiji je od Zemlje oddaljena 7,5 milijona svetlobnih let.

Gama žarke eksplozije je zaznal Nasin satelit. "Nikoli še nismo zaznali česa tako svetlečega se na takšni razdalji," je dejal Neil Gehrels iz Nase. Kljub temu Nasa nima podatkov, da bi kakšen opazovalec zasledil ta pojav, čeprav je bil viden s prostim očesom.

Do sedaj je bil najbolj oddaljen pojav, ki ga je bilo mogoče videti s prostim očesom, od Zemlje oddaljen 3,5 milijona svetlobnih let. Znanstveniki menijo, da je zvezda eksplodirala na robu vesolja in da je ob tem uplinila tudi vse bližnje planete.

Preden je zvezda je eksplodirala, je bila 40-krat večja od Sonca, je še pojasnil Gehrels.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.