Apple bo v Evropo investiral 1,7 milijarde evrov

Foto: EPA
Foto: EPA
Ameriški velikan načrtuje na Irskem in Danskem zgraditi podatkovno središče, ki bi do leta 2017 skrbelo za delovanje trgovine z aplikacijami iTunes in delovanje zemljevidov na Applovih napravah.
Oglej si celoten članek

Apple se želi s projektom približati zahtevam Evropske unije, da morajo biti podatki shranjeni bližje uporabnikom in oblastem, hkrati pa s postavitvijo središč v krajih s hladnejšim podnebjem privarčevati pri hlajenju naprav. 

V družbi so se ob tem pohvalili, da v Evropi posredno omogočajo skoraj 700 tisoč delovnih mest, od katerih jih je okoli pol milijona povezanih z razvojem aplikacij za mobilni operacijski sistem Ios.

Apple podira rekorde

"Evropski razvijalci so s prodajo aplikacij v spletni trgovini App Store od leta 2008 zaslužili več kot 6,6 milijarde evrov," so zapisali sporočilu za javnost.

Ameriški tehnološki velikan v 19 evropskih državah sicer zaposluje okoli 18.300 oseb.

Apple je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 18 milijard dolarjev dobička in s tem postavil nov rekord v zgodovini korporacij. Dosedanji rekorder je bil ruski naftni velikan Gazprom, ki je v prvem četrtletju 2011 zaslužil 16,2 milijarde dolarjev. Applov rezultat je skoraj v celoti zasluga dobre prodaje novih iphonov.

"Informacije morajo biti shranjene lokalno"

Google je denimo pred štirimi leti podobno središče, kot ga načrtuje Apple, zgradil na Finskem, septembra pa načrtuje na Nizozemskem postaviti še enega. Facebook je z gradnjo začel pred nekaj manj kot dvema letoma na Švedskem.

Zaradi različnih škandalov z utekanjem podatkov so nekatere države Evropske unije sprejele stroge zakone za zaščito informacij. Ti med drugim zahtevajo, da morajo biti podatki o potrošnikih shranjeni v lokalnem okolju, piše Bloomberg.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.