Arbitražni komunikacijski šum

Foto: Žurnal24 Papež je reševanje mejnega vprašanja podprl tudi med srečanjem z nekdanjim hrvaš
Narobe razumljeni papež Benedikt XVI. Izražanje veselja in oznaka ''pozitivno'' ne pomeni podpore arbitražnemu sporazumu?
Oglej si celoten članek

Vse do včeraj je veljalo, da arbitražni sporazum o reševanju mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško uživa tudi podporo papeža Benedikta XVI. Ker je včeraj Komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci to zanikala in zatrdila, da ne Katoliška cerkev ne Vatikan ne podpirata sporazuma, smo znova pod drobnogled vzeli papeževo izjavo.

Pozitiven, kljub obojestranskim kritikam
Papež Benedikt XVI. je tako 14. januarja na novoletnem nagovoru diplomatskega zbora v Vatikanu dejal: ''Veseli me, da je med Hrvaško in Slovenijo sklenjen sporazum o arbitraži glede njunih morskih in kopenskih mej.''

Nihče ni pel zmage
Aprila pa je za Radio Ognjišče kardinal Franc Rode pojasnjeval, zakaj je Vatikan sporazum označil za pozitivnega. ''Ta arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško, ki ga jaz v podrobnosti ne poznam, je verjetno dober, ker nobena od obeh strani ni z njim zadovoljna. Če bi kdo pel zmago, bi bil jaz malo nezaupljiv, ker tu nihče, ne Hrvati ne Slovenci, ne moremo biti zadovoljni in razglašati ta sporazum kot zmago ene strani. Tu bo nujno nekaj popuščanja z ene in druge strani,'' je takrat povedal Rode.

Komisija za pravičnost in mir pa je včeraj odločno zatrdila, da ne podpira sporazuma ter da dvomi, ali bo prinesel pravično rešitev vprašanja meje. Kot pozitivno je bil po njihovem mnenju označen način reševanja, torej miren in kulturen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.