Arso z novim opozorilom. Po vsem nam grozi še to ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Temperature bodo šle pod ničlo celo na Primorskem.
Oglej si celoten članek

"Za nami je prva močnejša ohladitev v času cvetenja zgodnjih koščičarjev," pišejo pri Agenciji za okolje. "Ponekod so že nastale poškodbe zaradi pozebe, predvsem na marelicah in zgodnjih breskvah."

V naslednjih dneh po napovedih Arsa pričakujemo ponovno ohladitev. "Tokrat ocenjujemo, da so v nevarnosti tudi breskve, ki so v polnem cvetenju v večjem delu Slovenije," pišejo pri Arsu. "Prve cvetove odpirajo tudi zgodnje češnje. Skoraj povsod po Sloveniji so že odcvetele marelice. Kjer so cvetovi preživeli zadnjo ohladitev, so sedaj v fazi mladih plodičev, to je razvojna faza, ko so na mraz prav tako zelo občutljive."

V mraziščih še posebej hladno

Temperatura zraka se bo že v torek zjutraj spustila malo pod ledišče, najhladneje pa bo v sredo in četrtek zjutraj. "Zaenkrat kaže, da se bo ohladilo celo do -5, na Goriškem do okoli -2 stopinji Celzija, v znanih mraziščih bo še hladneje," pišejo pri Arsu. "Tudi v petek zjutraj bo ponekod temperatura še pod lediščem."

xxx

Več o občutljivosti različnih sadnih vrst na spomladansko pozebo v različnih fazah razvoja lahko preberete v prispevku Tehnologija za zaščito pred spomladansko pozebo.

Kakšno bo vreme?

Agencija za okolje sicer za danes popoldne napoveduje delno jasno vreme. "Drugod bo oblačno, občasno bodo manjše padavine, meja sneženja bo večinoma med 500 in 700 m nadmorske višine," pišejo pri Agenciji za okolje. "Pihal bo severovzhodni veter, burja na Primorskem se bo počasi krepila. Temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem od 7 do 13 stopinj Celzija."

Jutri bo na Primorskem sončno, pihala bo zmerna do močna burja, ki bo popoldne pričela slabeti. Drugod bo zjutraj in dopoldne pretežno jasno, nato spremenljivo oblačno. Popoldne bodo kratkotrajne krajevne plohe, lahko tudi snežne. Pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne od 4 do 8, na Primorskem do okoli 10 stopinj Celzija.

Foto: Profimedia Pozeba

OPOZORILO

Do torka dopoldne bodo najmočnejši sunki burje predvsem v Vipavski dolini okoli 100 kilometrov na uro.

V sredo in četrtek bo precej jasno z mrzlim jutrom. V sredo bo ponekod še pihal severovzhodnik, na Primorskem pa burja.

"Nad severozahodno Evropo je obsežno območje visokega zračnega tlaka, ki sega tudi nad srednjo Evropo in Alpe," razlagajo pri Arsu. "Hladna fronta se počasi pomika prek Slovenije proti jugovzhodu. Nad naše kraje od severovzhoda doteka občutno hladnejši zrak."

Od 3. do 8. aprila

V petek bo območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo prehodno oslabelo, Alpe bo oplazila vremenska fronta, ki bo na vreme pri nas vplivala s povečano oblačnostjo. "Nato se bo nad srednjo Evropo in Alpami znova okrepilo območje visokega zračnega tlaka," pišejo pri Arsu. "K nam bo dotekal vse toplejši zrak."

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

V petek se bo prehodno zmerno pooblačilo. "Od sobote do srede bo prevladovalo sončno vreme," napovedujejo pri Arsu. "V petek bo jutranja temperatura ponekod še pod lediščem, ob koncu obdobja pa bodo najvišje dnevne temperature nad 20 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 04:03 31. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 01:20 31. Marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite-- Bredhot.Com

  • 17:29 30. Marec 2020.

    Ja in meni se tako zdi, da je sedaj na vrsti narava, da uredi stvari po naravnem zakonu.NARAVNA SELEKCIJA,,ja samo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.