Arso razglasil oranžni alarm, najhuje bo jutri

Foto: Arso Foto: Arso Foto: Saša Despot Veter
Vremenoslovci agencije za okolje so izdali oranžni vremenski alarm, ki je v veljavi od danes zvečer, jutri velja ves dan v celotni državi, v torek pa do dvanajstih.
Oglej si celoten članek

Danes čez dan se namreč bo krepil jugozahodni veter in od popoldneva dalje bo v višjih legah predvsem na Notranjskem in Koroškem presegal hitrost 100 km/h. Jutri se bo še okrepil in bo močan tudi drugod v višjih legah, tudi ponekod po nižinah bo presegal hitrost 70 km/h. Foto: Arso

"Možni so vetrolomi na obsežnejših območjih," je agencija za okolje opozorila prek Twitterja.

K nam bo silovito pridrl zrak iz Severne Afrike, zato bo, zanimivo, danes najtopleje zvečer. Precej bolj običajno je sicer opozorilo pred možno burjo, ki piha s severa. 

Pozor, možna poledica

Zvečer in v noči na ponedeljek bo sneg povsod po nižinah prešel v dež, meja sneženja se bo še zviševala. Predvsem ponekod v severni Sloveniji bo možna tudi poledica. V ponedeljek zjutraj bo temperatura večinoma od 1 do 8, ob morju okoli 11 stopinj Celzija. 

Kaj pomeni oranžni alarm?

Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne.

Obilne padavine, reke bodo prestopile bregove

Vremenoslovci opozarjajo tudi pred obilnimi padavinami predvsem na jugu in zahodu države. V 24 urah lahko pade od 50 do 80, krajevno nad 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Zaradi močnih padavin bodo jutri reke ponovno narasle do velikih pretokov v večjem delu Slovenije. Do razlivanj lahko pride zlasti na jugu, zahodu in deloma v osrednji Sloveniji. Razlivanja rek niso izključena tudi na območju Kamniško Savinjskih Alp. Ob intenzivnejših padavinah lahko pride do razlivanj večjega obsega predvsem na jugu in jugozahodu Slovenije, opozarjajo vremenoslovci.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.