Astronomske kazni za nepokošeno travo

Foto: Nada Černič Cvetanovski Trava Foto: Shutterstock razno 08.04.14. tava, cvetoca trava, foto: shutterstock
Za nepokošeno travo lahko dobite izjemno visoko globo. To za kmetijska zemljišča velja za vso državo, mnoge občine pa so globo določile tudi za primere, ko nimate pokošeno okrog hiše.
Oglej si celoten članek

Inšpektorat za kmetijstvo je lani opravil 1503 preglede, izdal 386 ureditvenih odločb in izrekel za 14.720 evrov kazni zaradi zaraščanja kmetijskih zemljišč. Letos so opravili že 662 pregledov.

Globa se izreče, če kmetijsko zemljišče ni bilo pokošeno vsaj enkrat letno, za fizične osebe pa znaša od 500 do 5000 evrov. Če je parcel več, se lahko globa sešteva, ni pa odvisna od velikosti parcel. "V primeru, da neobdelano kmetijsko zemljišče v naravi predstavlja skupek več parcel, ki so med seboj povezane, potem se postopek združi v eno celoto in se načeloma izreče kazen za celotno površino in ne na posamezno parcelo. V primeru, da ima posameznik (lastnik) več parcel, ki so lokacijsko oddaljene med seboj in se postopke uvede ločene za posamezno parcelo, se v teh primerih lahko izreče globa za posamezen primer oziroma za posamezno parcelo," so nam pojasnili na ministrstvu za kmetijsko.

Pristojni so lahko tudi za vaš vrt

Inšpektor za kmetijstvo lahko globo izreče tudi za vaš nepokošeni vrt pred hišo, če je po občinskih prostorskih načrtih opredeljen kot kmetijsko zemljišče. A tudi če je vaš zanemarjeni vrt nezazidano stavbno zemljišče, vas lahko morda doleti globa. Mnoge občine so obveznost košnje vključile v občinske odloke.

Občina Slovenske Konjice tako v odloku o javnem redu in miru določa, da so lastniki, najemniki ali uporabniki stanovanjskih, poslovnih in drugih zgradb dolžni na pripadajočem zemljišču v sezoni rasti trave najmanj enkrat mesečno kositi, globa pa znaša 250 evrov.

V občini Tišina je treba travo pokositi vsaj dvakrat v sezoni, prvič do začetka julija drugič pa do konca septembra, globa je 80 evrov. "Košnja trave na posameznih parcelah je problem na nekaterih lokacijah. Ni pa to množičen problem. Kar zadeva globe pa se zadeva uredi večinoma, vsaj do zdaj, z opozorilom," nam je povedal župan občine Tišina Franc Horvat.

V Mariboru je visok standard, kositi je treba štirikrat letno

V Mestni občini Maribor je treba kositi vsaj štirikrat letno. "Obveza sanitarne košnje na območju Mestne občine Maribor je urejena v Odloku o zelenihpovršinah ( MUV, št. 27/2002), ki v 19. členu določa, da se mora na zelenih površinah redno opravljati sanitarna košnja najmanj 4 x letno, obrezovati grmovnice, drevesa in žive meje tako, da ne segajo čez mejo parcele na javno prometno površino, da ne ovirajo preglednosti, redno je potrebno vzdrževati higieno okolja zaradi zatiranja agresivnih plevelov ter zatiranja rastlinskih bolezni, škodljivcev in parazitov ter sprotno odstranjevati hirajoča ali suha drevesa, ki ogrožajo varnost ljudi in premoženja," so nam pojasnili na občini.

Globa za opustitev košnje sicer ni predpisana, a je kljub temu medobčinska inšpekcija lani uvedla 52 inšpekcijskih postopkov, v katerih je lastnike zemljišč pozvala k izvedbi sanitarne košnje.

Mestna občina Kranj nima sprejetega odloka, ki bi zapovedoval košnjo trave na pripadajočih zemljiščih stavb in nezazidanih stavbnih zemljiščih (v zasebni lasti). Za urejanje javnih površin pa je zadolžen koncesionar, ki zelenice kosi povprečno petkrat letno.

Tudi Mestna občina Ljubljana nima odloka, ki bi zapovedoval košnjo trave na pripadajočih zemljiščih stavb in nezazidanih stavbnih zemljiščih. Po njihovem mnenju "to ni v pristojnosti občin". 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 10:41 28. Junij 2020.

    ja pa ja da...kam te to vodi?kaj ce je lastnik obolela ali ostarela oseba,brez naslednikov...in kosnje ne more opravit??? se …

  • 10:12 27. Junij 2020.

    Kakšno kazen je treba spisat tudi tistim, ki puščajo, da se živa meja in drevesa razrašča nad javne pločnike in …

  • 14:43 24. Junij 2020.

    KONČNO IN EDINO PRAVILNO...RED MORA BIT....NE PA VSE ZANEMARJENO, FOLK MA CELO CIGANARIJO OKOL BAJT, TAKE JE TREBA PREVZGOJIT PO …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.