Atlantis zadnjič priletel iz vesolja

Foto: Žurnal24 Atlantis je od prve izstrelitve 3. oktobra leta 1985 opravil 32 vesoljskih polet
Raketoplan Atlantis se je danes vrnil z zadnje poti v zemeljsko orbito po 25 letih delovanja in na Zemljo varno pripeljal šestčlansko posadko.
Oglej si celoten članek

Raketoplan se je od Mednarodne vesoljske postaje (ISS), kamor je ponesel anteno, baterije in novo rusko sobo s premerom šest metrov, odklopil v nedeljo, člani posadke pa so v petek opravili tretji sprehod v vesolje.

Zadnjemu poletu Atlantisa bosta sledila še dva poleta z Endeavourjem in Discoveryjem, pri čemer bo Atlantis v rezervi za morebitno reševalno misijo. Predsednik ZDA Barack Obama se mora do julija letos odločiti, ali bo dovolil še en polet plovila v vesolje, sicer pa bo Atlantis ob koncu kariere skupaj z drugima dvema odšel na zaslužen pokoj v enega od ameriških muzejev.

Američani so program poletov v vesolje z raketoplani začeli 13. aprila 1981 z raketoplanom Columbia. Raketoplan je 1. februarja 2003 razpadel med vrnitvijo na Zemljo, kar je bila druga tragična nesreča v zgodovini programa. Pred tem je 28. januarja 1986 minuto po vzletu razneslo raketoplan Challenger. Ostali so še Atlantis, Endeavour in Discovery.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.