ATVP: vlada nam nalaga nekaj, česar nismo sposobni izvesti

Foto: Žurnal24 Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje
Čeprav so vlado opozorili, da zakona niso sposobni izvajati, so ga sprejeli.
Oglej si celoten članek

Vlada je včeraj sprejela predlog Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, po katerem naj bi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) dobila pristojnost vzpostaviti virtualno podatkovno sobo (7. člen), odločati o dostopu do nje (8. člen), opravljati nadzor nad neupravičenimi razkritji podatkov (27. člen) in odločati v postopkih o prekršku (28. člen).

V ATVP so danes javno opozorili, da za te naloge niso usposobljeni.

"ATVP ni IT družba, ki bi se ukvarjala z vzpostavljanjem virtualnih podatkovnih sob, niti s tega področja nima izkušenj. Za vzpostavitev in vzdrževanje virtualne podatkovne sobe bi zato potrebovala zunanjega izvajalca, kar zahteva bistveno več časa za vzpostavitev sistema, kot ga predvideva zakon (izvedba javnega naročila in testiranja), in finančna sredstva tako za vzpostavitev virtualne podatkovne sobe kot tudi za njeno tehnično vzdrževanje," so sporočili.

Dodali so še, da se ATVP financira iz taks in nadomestil subjektov nadzora, zato ta sredstva ne smejo biti porabljena za druge namene, predlog zakona pa ne predvideva drugega načina financiranja.

30 ljudi ne more d 15 dneh odločiti o deset tisoč vlogah

Opozorili so še, da imajo 46 zaposlenih, od katerih jih približno 30 lahko odloča v upravnih postopkih), po predlogu zakona pa bi moralo o več tisoč ali celo deset tisoč vlogah odločiti v 15 dneh, kar je neizvedljivo, takšna obremenitev pa bi ogrozila njihovo osnovno nalogo nadzorovanja trga finančnih instrumentov.

Prvotna različica zakona je predvidevala, da podatkovno sobo vzpostavi Banka Slovenije, kar je po mnenju ATVP "bistveno bolj smiselno in logično, nenazadnje gre praviloma za njene podatke. Prav tako bi bila precej bolj organizacijsko in stroškovno učinkovita druga rešitev, in sicer da bi naloge vzpostavitve virtualne podatkovne sobe in omogočanja dostopa do nje prevzelo Ministrstvo za javno upravo (MJU)".

S svojimi pomisleki so dan pred sprejemom predloga zakona seznanili tudi vlado, a se ta na njihove pomisleke ni ozirala. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:19 10. April 2019.

    Dajte jih na zavod,ker drugega kot štrajkat javni sektor ne zna

  • 13:53 10. April 2019.

    Najbolje bo, da ljudem vrnejo, kar so jim ukradli brez kakršnegakoli sojenja. Evidenca komu so kradli pa najbrž obstaja. Bratuškova …

  • 12:39 10. April 2019.

    Večina javnih uslužbencev ni sposobna izvajati svojega dela. Oni so sposobni samo prejemati visoke osebne dohodke.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.