Avstrija: Begunce bodo v Slovenijo vračali že na meji

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Cerar: Ta vaja ni potrebna,
Oglej si celoten članek

Avstrija bo odslej begunce registrirala na meji in vse, ki ne bodo izpolnjevali pogojev za pridobitev mednarodne zaščite, vrnila v Slovenijo. To so predstavniki avstrijskih oblasti sporočili na današnji vaji za varovanje meje, ki poteka na avstrijski strani Šentilja, poroča Večer.

"Ilegalni prestopi meje se več ne smejo ponoviti"

V vaji "ProBorders" je sodelovala tudi nova enota za varovanje meje, imenovana Puma, ki jo sestavlja 600 pripadnikov varnostnih sil. V neposredni bližini avstrijsko-slovenskega mejnega prehoda Šentilj, kjer so avstrijske oblasti četa 2015 v času begunskega vala postavile obsežen ograjni in registracijski sistem za sprejemanje beguncev, so pokazali, kako se ubraniti večji skupini beguncev. Notranji minister Herbert Kickl je ob tem poudaril, da se ilegalni prestopi meje v suvereni državi ne smejo več ponoviti.

Cerar: Gre za provokacijo

"Ta avstrijska vaja ni potrebna, razumem jo celo kot na neki način provokativno," se je na dogajanje na Šentilju odzval slovenski premier v odstopu Miro Cerar. "Če bi prišlo do porasta ilegalnih migracij, bi bila ta vaja razumljiva, vendar večjega priliva beguncev v Avstrijo ni zaznati, težave, ki jih imajo z migranti v Avstriji, ne izhajajo iz tega, zato ta vaja ni primerna," je poudaril Cerar.

Na vaji so predstavili tri možne scenarije ukrepanja varnostnih sil v primeru, da na mejo pride večja skupina migrantov in pri tem izbruhnejo nemiri. Med drugim so na prikazu sodelovali vojaški helikopter z najnovejšo tehnologijo snemanja dogajanja na daljavo in več vojaških helikopterjev, s katerimi lahko po potrebi hitro pripeljejo na pomoč dodatne enote iz drugih delov države, poroča STA.
xxx

Slovenija Za Slovenijo žaljiva avstrijska vaja preložena

Cerar: Hrvaška mora za vstop v Schengen spoštovati vladavino prava

Cerar poudarja, da Slovenija dobro izvaja nadzor na Schengenski meji, zato tudi nadzor na notranji meji, torej na meji med Slovenijo in Avstrijo, ni upravičen. Na to je Cerar poudaril tudi na nedeljskem delovnem vrhu v Bruslju na temo migracij. "V tem stališču sem dobil nekaj podpore v razpravah drugih razpravljalcev," pravi Cerar, ki pa ga skrbi ponovno odpiranje zahodnobalkanske migracijske poti. "To je nekaj, kar ni sprejemljivo, gre za ilegalne migracije, ki jih organizirajo kriminalne združbe," poudarja.

Kopičenje migrantov v BiH bo po njegovih besedah huda zagata, s katero se bo treba ukvarjati v prihodnjih mesecih. Hrvaška je na vrhu konec tedna poudarila, da bi njen vstop v Schengenski prostor pomenil večje zagotovilo za zaščito EU pred pritiski migrantov.

Cerar glede vstopa Hrvaške v Schengen najprej poudarja, da bi morala Hrvaška izpolniti pogoje, svojo učinkovitost pokazati tudi v praksi poleg tega pa je prepričan, da Hrvaška, dokler ne bo spoštovala vladavine prava, soglasja članic EU za vstop v Schengen ne bo dobila. "Če Hrvaška ne bo spoštovala vladavine prava, ne vidim, katera država bi lahko podprla njen vstop v schengen."

Iskanje rešitev Migracije na tapeti vrha v Bruslju

Cerar se je sicer na temo migracij danes sestal z vsemi predsedniki parlamentarnih strank. Kot je dejal, so imeli konstruktivno debato, predsedniki strank pa ne nasprotujejo dosedanjim ukrepom vlade za preprečevanje ilegalnih migracij, kot je krepitev policijskega nadzora na meji s Hrvaško ter sodelovanje z vojsko.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 32

  • 07:38 27. Junij 2018.

    Cerar je odstopil,pa se obnaša kot da se ni nič zgodilo,bumbar na kvadrat je in nič drugega

  • 16:20 26. Junij 2018.

    Google zdaj plačuje od 2500 do 5000 USD na teden za delo na spletu od doma.... Moj prijatelj mlajšega brata …

  • 16:00 26. Junij 2018.

    tisti najbolj glasni in verjetno levica, naj si kakega vzamejo domov, če so že taki zagovorniki, predvsem pa tudi Violeta, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.