Avstrijci kranjske klobase ne bodo spustili iz ust

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Evropska komisija je potrdila, da je od Slovenije prejela uradno vlogo za zaščito kranjske klobase. A Avstrijci se slovenski dobroti ne bodo odpovedali zlahka. Spor za klobaso naletel na veliko publicitete.
Oglej si celoten članek

Druge države, ki se z zahtevo Slovenije, po kateri bi imela kranjska klobasa zaščiteno označbo z določenimi ekskluzivnimi pravicami, ne strinjajo, imajo sedaj šest mesecev časa, da tudi same vložijo podobno zahtevo ali pa slovenskemu zahtevku uradno nasprotujejo.

Zaradi slovenske namere o zaščiti, ki bi natančno določila tako proizvodni proces kot tudi geografsko območje, na katerem bi klobase s pridevnikom kranjske lahko proizvajali, so v zrak skočili predvsem Avstrijci. Onkraj Karavank je namreč zelo priljubljena različica kranjske klobase, polnjene s sirom, poimenovane Kaesekrainer. Avstrija v prvih odzivih na namero Slovenije odgovarja, da je tudi njihova različica del zgodovine, saj kranjska klobasa izvira iz 19. stoletja in časov skupnega avstro-ogrskega cesarstva.

"Preimenovati to oboževano specialiteto preprosto ni mogoče. Klobase so zaščitni znak Dunaja in kranjska s sirom mora ostati del ponudbe," je po pisanju Austrian independenta prepričan Josef Bitzinger, vodja dunajske gospodarske zbornice.

Zabavno tudi za BBC

Spor je sicer pritegnil širšo medijsko pozornost, o njem se je razpisal celo BBC. Zaščita nekaterih prehrambenih produktov je sicer v preteklosti že dvignila obilo prahu, med njimi so sir parmezan, peneče vino šampanjec, Slovenija pa se je čutila oškodovana, tudi ko so Madžari zaščitili vino tokaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.