Avto na lizing, stanovanje na kredit

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Financiranje. Z nakupom na kredit je dobrina takoj vaša, z lizingom je lahko izhodiščna cena nižja, kot če plačate z gotovino.
Oglej si celoten članek

Če nimate dovolj gotovine, sta dva prevladujoča načina financiranja nakupov kredit in lizing. "Stranke najpogosteje najemajo gotovinski kredit, ki ga lahko porabijo za karkoli," pravijo v NLB in dodajajo, da so po številnosti na drugem mestu stanovanjski krediti.

Lizing primeren za vozila

Fizične osebe na lizing najpogosteje kupujejo osebna vozila. "Pri prestižnejših znamkah je lizing prevladujoča oblika financiranja in dosega tudi 90 odstotkov vseh nakupov, medtem ko pri vozilih nižjega razreda ugotavljamo, da je nakupov na lizing 60 odstotkov, na kredit pa 40 odstotkov," razkrivajo na Hypo Alpe-Adria-Bank.

"Pri nakupu avtomobila ne gre zanemariti dejstva, da je lahko pri financiranju z lizingom že izhodiščna cena nižja od tiste, ki bi jo kupec plačal z gotovino," opozarjajo v SKB banki. Prodajalci ponujajo nižjo izhodiščno ceno predvsem zaradi malenkost višjih obresti. "Prednosti lizinga sta med drugim hitra realizacija pogodbe in to, da lahko stranka vse, od nakupa do zavarovanja in registracije vozila, uredi na enem mestu," razlagajo pri NLB.

Lastnik je lizinška hiša

A pozor, pri nakupu na lizing lastnik vozila niste vi. Dokler ne plačate zadnjega obroka, je v lasti lizinške hiše. Te večinoma zahtevajo, da je vozilo redno servisirano pri po-
oblaščenem serviserju, obvezno je kaskozavarovanje. Pri nakupu se po navadi zahteva tudi določen odstotek lastne udeležbe, ki je odvisen od bonitete stranke.

V Hypo Alpe-Adria-Bank lizing priporočajo kot prvo izbiro predvsem za financiranje vozil: “Zaradi široke ponudbe bančnih kreditov v druge namene, kot so počitnice in potovanja, obnova stanovanja, računalniki, izobraževanje ali pohištvo, kjer lizinško financiranje ni mogoče.” Poleg lizinga lahko posamezniki na banki namreč še vedno vzamejo kredit v druge namene.

A bankirji pri NLB svarijo: "Stranke morajo same preračunati, kakšno mesečno obveznost si lahko, upoštevaje morebitne nepredvidene izdatke, privoščijo glede na življenjski standard in prilive. Skrajna posledica neplačila je namreč odvzem predmeta lizinga."

Tudi kredit ima prednosti

"Dobra stran kredita v primerjavi z lizingom je, da stranka ne potrebuje začetnih sredstev za nakup dobrine. Z gotovinskim kreditom lahko stranka kupi katerokoli dobrino. Pozitivna stvar kredita je tudi ta, da je stranka lastnik kupljene dobrine," naštevajo pri UniCredit banki Slovenije.

Po posojilo le na banko

Banke stranke še opozarjajo, naj se izogibajo zasebnikom, ki posojajo denar: "Zadolžujejo naj se pri uradnih in za to registriranih ponudnikih financiranj (bankah, lizinških hišah). V zadnjem obdobju se pojavlja vse več zasebnih podjetij, ki se ukvarjajo s posojanjem denarja, vendar pa je tovrstno zadolževanje za stranke običajno netransparentno in velikokrat bistveno dražje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.