Avtoprevoznik od utrujenosti zaspal: Goljufal je s tahografsko kartico

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Okoli pol dveh zjutraj, se je na avtocesti Celje vzhod, v smeri proti Mariboru, zgodila prometna nesreča. Voznik tovornega vozila, slovenski državljan, je zaradi preutrujenosti, z voznega pasu zapeljal v desno in nato na varovalno ograjo ter več metrov dresel po njej.
Oglej si celoten članek

Voznik se v nesreči ni poškodoval. Policisti pa so pri ogledu prometne nesreče ugotovili, da je voznik, zato da na svoji digitalni tahografski kartici ni prekoračil dovoljenega varnega časa vožnje, uporabljal kartico drugega voznika in je zaradi preutrujenosti zapeljal z vozišča.

Policisti pri kontrolah prometa na avtocesti ugotavljajo, da je zaspanost med vožnjo težava, s katero se sooča vsaj polovica voznikov tovornih vozil. Mnogokrat pri vožnji neodgovorno, nekateri tudi na zahtevo delodajalcev, uporabijo tahografske digitalne kartice drugih voznikov, da zadostijo predpisanim obveznostim. Pri tem ne pomislijo na posledice, ki pri tem lahko nastanejo.

"Na srečo se je nesreča zgodila ponoči"

"Na srečo tokrat ni bilo hujših posledic, saj se je nesreča zgodila v nočnem času, ko je bil promet na tem odseku redek. Če bi do nesreče prišlo v času gostejšega prometa bi lahko bile posledice katastrofalne. V omenjenem primeru smo zoper voznika in tudi zoper pravno osebo izvedli hitri postopek z odločbo," sporočajo celjski policisti.

Voznike tovornih vozil zato opozarjajo, naj zaradi lastne varnosti in tudi zaradi varnosti ostalih udeležencev v cestnem prometu, upoštevajo določbe dovoljenega časa vožnje in obveznega odmora. "Le spočit voznik je lahko varen voznik, ki je sposoben tudi v nepredvidljivih prometnih situacijah primerno reagirati," poudarjajo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:24 13. Avgust 2015.

    VANILIJEV SLADOLET??Pa kje ste vi novinarji šole delali v Zimbabweju al v Banastanu??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.