Avtošole mimo zakona

Foto: Žurnal24 Ženska avto iStockphoto

Your browser doesn’t support HTML5 video

Slovenske avtošole "vozijo" mimo zakona. Inšpektorji so ugotovili več kršitev, med katerimi izpostavljajo zlasti kriterije učiteljev vožnje.
Oglej si celoten članek

V poostrenem nadzoru so šestim avtošolam izrekli začasno prepoved upravljanja, tri so v postopku odvzema licence.

V poostrenem nadzoru je inšpekcija novembra ugotavljala ustrezno število zaposlenih učiteljev v posamezni šoli, njihovo izobrazbo, materialne pogoje in ustrezno opremljenost vozil ter proces usposabljanja kandidatov, je danes povedal glavni inšpektor inšpektorata za notranje zadeve Roman Klopčič.

Direktor direktorata za notranje zadeve Dušan Vučko pri tem opozarja zlasti na izobrazbene kriterije učiteljev vožnje.

Začaran krog

Vozniški izpit povprečnega kandidata dandanes stane 900 evrov. Številka vključuje teoretični in praktični del, preizkus, zdravniški izpit in pristojbine.

Konkurenca med avtošolami je izredna, borijo se za vsakega kandidata, ki pa seveda šolo izbirajo zlasti na podlagi cene. Avtošole so tako primorane zniževati ceno, s tem znižujejo standarde in med drugim v avtomobile poleg kandidatov posedajo neustrezno usposobljene inštruktorje.

"Avtošole iščejo ovinke oziroma luknje v zakonu," priznava predsednik Sekcije avtošol pri Gospodarski zbornici Slovenije Brane Lotrič.

Zakonodaja je relativno dobro urejena, na trhlih nogah pa je ravno nadzor, je prepričan Lotrič. Pri tem izpostavi zadnji znani podatek, da je inšpektorat v letu 2008 opravil samo 30 nadzorov avtošol.

Resna napoved boja ali samo prvi slepi naboj?

V Sloveniji je bilo konec lanskega leta registriranih 134 avtošol, letno se usposablja okoli 35.000 kandidatov.

V luči boja zoper morijo na slovenskih cestah je poostren nadzor nad delovanjem avtošol že konec oktobra napovedala ministrska trojka Kresal, Vlačič in Zalar. Če gre za resen boj proti sumljivo delujočim avtošolam, bodo pokazali naslednji nadzori, če bo do njih dosledno prihajalo tudi tekom letošnjega leta.

Na ministrstvu sicer napovedujejo tudi poostritve izobrazbenih kriterijev učiteljev vožnje. Za začetek bi bilo dobrodošlo, če bi usposobljenost inštruktorjev opravljala zunanja komisija, in ne zaposleni pri tistem podjetju, ki jim to usposobljenost tudi nudi.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.