Bajuk: rast višja od napovedane

Foto: Žurnal24 Minister meni, da je zaostajanje plač za produktivnostjo dolgoročno nevzdržno.
Po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka je lanski slovenski državni proračun v presežku za 35 milijonov evrov, lanska gospodarska rast pa naj bi bila šestodstotna.
Oglej si celoten članek

Vse kaže, da bo lanska gospodarska rast višja od jesenskih napovedi, je povedal Bajuk in izrazil prepričanje, da bo čas še potrdil, da je vstop Slovenije v območje evra pomembna prelomnica z vidika razvoja slovenskega gospodarstva.

O načrtih za letos je dejal, da se trenutno "soočamo z določenimi tveganji, zato smo tudi celoten načrt javnih financ in proračuna naredili na podlagi neke zmanjšane gospodarske rasti". Spregovoril je tudi o ukrepih proti inflaciji, pri čemer je med drugim dejal, da je treba še naprej podpirati tudi delo organizacij civilne družbe. "Vloga zveze potrošnikov je ključnega pomena, ker dela na tem, kar je najbolj pomanjkljivo, in to je informacija o cenah ključnih stvari ter o tem, kje so razlike in kje niso." Samo dobro obveščeni potrošniki namreč po Bajukovem mnenju lahko odigrajo tisto vlogo, ki jo imajo v odprtem tržnem gospodarstvu. "Lahko se pač odločiš in drugje kupuješ, ker so stvari cenejše, če pa tega ne veš, tega ne moreš storiti."

Ob inflaciji se poraja tudi vprašanje plačne politike, pri čemer je minister mnenja, da je zaostajanje plač za produktivnostjo dolgoročno nevzdržno. "Vsi dobro vemo, vsakdo, ki je pošten, ve, da je to dolgoročno nevzdržno, da moramo priti do neke spremembe."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.