Banka dežurni krivec

Foto: Žurnal24 Miro Požar je dejal, da si tudi Vegrad želi, da bi dobili izbrisne pobotnice za
Celovški dvori. Vegrad, podizvajalci in župan terjajo NLB, ta pa pravi, da je svoje obveznosti izpolnila.
Oglej si celoten članek

 

Nihče več nikomur ne verjame. Vsi samo izgubljajo.
Župan MOL Zoran Janković

 “Popoldne sem Božu Jašoviču, predsedniku uprave Nove ljubljanske banke (NLB), prenesel sporočilo, naj prisluhne podizvajalcem in pri notarju deponira izbrisne pobotnice,” je včeraj zvečer povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Po sestanku predstavnikov Vegrada, podizvajalcev v Celovških dvorih in župana ob 13. uri vpleteni namreč še niso mogli dati pojasnil, kako se bo rešil zaplet glede dokončanja Celovških dvorov.

Številke

833. S toliko stanovanji so Celovški dvori največja stanovanjska gradnja v državi. Več milijonov. Vegradov dolg podizvajalcem naj bi znašal več milijonov evrov.

20–30. Toliko stanovanj – točne številke Miro Požar ni želel izdati – naj bi bilo namenjenih za plačilo podizvajalcem.

500. Vsaj toliko delavcev zaposlujejo podjetja osmih podizvajalcev, ki terjajo plačilo.

419. Toliko stanovanj so kupili mestni in državni stanovanjski sklad ter Mestna občina Ljubljana (MOL). Večino kupnine od slabih 59 milijonov evrov so že nakazali.

1,5 milijona. Vsaj toliko evrov do zdaj že znašajo penali pri nakupu neprofitnih stanovanj.

Na sestanku namreč ni bilo predstavnikov NLB, ki v rokah drži izbrisne pobotnice za hipoteke na stanovanjih. Tudi za tista, ki so jih prejeli kot plačilo za opravljeno delo podizvajalci in jih zdaj zahtevajo, saj bodo le tako ali s finančnim nakazilom nadaljevali dela ter izdali dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja.

 

Brez banke žal ne moremo nadaljevati,” je po srečanju poudaril Miro Požar, predsednik združenja podizvajalcev. Napovedal je popoldanske sestanke in več informacij na današnji tiskovni konferenci.

Dodal je, da so se na sestanku z Vegradom strinjali o višini terjatev in da je nastali položaj treba čim prej rešiti: “Vegrad je lastnik Celovških dvorov, na njih pa so hipoteke banke. Izbrisne pobotnice ima banka in ne Vegrad. Vegrad ne more v tem trenutku nič narediti. Nima niti denarja niti stanovanj,” je pojasnil Požar.

Z vprašanjem, zakaj banka ne želi umakniti hipotek, nas je napotil na NLB. Ta pa posameznih poslov oziroma odnosov s strankami že tradicionalno ne komentira.

Podobno – da brez banke rešitve ne bo – pa meni tudi Janković: “Očitno Vegrad priznava terjatve, vendar jih ne more poplačati, ker je plačilo vezano na banke.”

NLB: Izpolnili smo obveze
Z NLB pa so sporočili, da je NLB v projektu gradnje stanovanj v Celovških dvorih udeležena le kot sofinancer. “Svoj del pogodbenih obveznosti je v celoti izvršila,” so pojasnili in dodali: “Pravi naslov za razrešitev pogodbenih razmerij podizvajalcev z družbo Vegrad je družba Vegrad sama.”

V Vegradu so ves čas skopi z informacijami, menda je bil prav na njihovo željo včerajšnji sestanek tako rekoč v tajnosti. Po sestanku pa je bil kot po navadi redkobeseden Matej Košič, desna roka prve dame Hilde Tovšak, ki se sestanka ni udeležila: “Sprejeli smo sklepe, ki se jih bomo vsi skupaj držali in jih izvajali. Je pa manjkal tretji partner na sestanku – NLB.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.