Banke bodo z davkom še zaslužile

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Davek na finančne transakcije so ali bodo banke prevalile na komitente. Podražitve bodo pri desetih bankah celo presegle 6,5 odstotno višino davka.
Oglej si celoten članek

Večina bank bo zaradi novega davka na finančne storitve, ki začne veljati marca, podražila svoje storitve. O tem smo pisali že januarja, podražitve pa so z novimi podatki zdaj preverili in primerjali tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Za več kot devet odstotkov dražje

Ugotovili so, da so ali bodo v prvih petih mesecih letošnjega leta bančno poslovanje dražilo kar 14 od 18 bank. Za povprečnega komitenta, ki na svojem bančnem računu opravi šest plačil z univerzalnim plačilnim nalogom, eno plačilo z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom, poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom, bo ta "košarica storitev" v povprečju dražje za 9,2 odstotka.

Kar deset bank s podražitvami presega 6,5 odstotno višino davka na finančne storitve, s katerim banke opravičujejo podražitve.

Na leto do 20 evrov več

Najvišje podražitve bodo tipičnega potrošnika doletele pri Raiffeisen banki, Poštni banki in Banki Celje, v absolutnih zneskih pa te lahko znašajo tudi 20 evrov na letni ravni. Razlike med stroški poslovanja so že danes zelo velike, s podražitvami pa bodo še narasle. Največji možni prihranki bodo tako znašali do 62,66 evra pri poslovanju s spletno banko in do 168,14 evra pri poslovanju na bančnem okencu. V ZPS zato ocenjujejo, da se zamenjava banke zaradi ugodnejšega poslovanja še bolj splača.

Foto: ZPS Primerjava cen

Foto: ZPS Primerjava cen

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:04 7. Marec 2013.

    vlada daje bogatim in jemle revežem...na tak način se nikoli banke ne bojo prilagodile svetovnim trendom!! Banke mora odpuščati ,več …

  • 17:59 6. Marec 2013.

    Govna smrdljiva banksterska - familije naj jim bodo žalostne, kot pravijo v komadu MI2!<br />Treba je nagnati vse, kar je …

  • 17:25 6. Marec 2013.

    Odkar so na hypu uvedli plačilo za bankomata denar dvignem na banki, gor pustim le za plačilo položnic. Edini protiukrep …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.