Banke dvigujejo cene stanovanj

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
NKBM rešuje bilance in bo očitno pokupila vsa stanovanja propadlih gradbincev. Cene stanovanj tako ne bodo padle, ampak bodo celo zrasle, banka pa bi hkrati prodajala tudi posojila.
Oglej si celoten članek

"Z Novo KBM smo imeli pogovore v tej smeri, vendar ni še nič odločeno. Počakali bodo na uradne cenitve stanovanj," je Silvo Zorec, stečajni upravitelj Konstruktorja Investa, odgovoril na vprašanje, ali drži, da naj bi se Nova KBM zanimala za paketni nakup nekaj čez sto stanovanj, ki so ostala neprodana na območju nekdanjega Talisa.

To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bila večina stanovanj zastavljena pri Novi KBM (to je potrdil tudi Zorec), pri čemer je ta banka v stečajnem postopku ločitveni upnik. "Če špekuliram, bi se banka odločila za takšno potezo, ker se zaveda, da bo stečajni postopek dolg in bi na tak način hitro prišla do stanovanj, ki so njena. Stanovanja bi po nakupu prodajali prek svojih služb po višji ceni, kot bi zanje iztržil stečajni upravitelj. Obenem pa bi ponujala kreditiranje za te nepremičnine," je pojasnil Dušan Mramor, dekan Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Iz Nove KBM so sporočili, da se v takem primeru "prodaja realizira v sodnem postopku, kjer se sicer banka lahko pojavi kot kupec takšne sodne izvršbe, vendar so takšni primeri v praksi redki". Dodali so, da sicer nepremičnine lahko prodaja banka sama ali pa z njo povezane družbe, ki so specializirane za tovrstne posle.

Cene ne bodo padle

Po stečaju Stavbarja, MTB in Konstruktorja je namreč marsikdo špekuliral, da bodo cene stanovanj v Mariboru padle. Stavbar je okoli 26 neprodanih stanovanj na Pobrežju, ki so bila zastavljena pri eni izmed bank, že pred stečajem "dal banki". "Če bi jih mi dobili v stečajno maso, bi to pomenilo več dela in več časa, na koncu pa bi bile tako ali tako prednostno poplačane banke," je potezo komentirala Marina Marinc Pilej, stečajna upraviteljica Stavbarja gradenj. Stanovanja tako po isti ceni kot pred stečajem prodaja nepremičninska agencija.

V drugo v roke NKBM

Milena Sisinger, stečajna upraviteljica MTB, pa se pripravlja za prvo dražbo stanovanj v naselju Magdalena, ki bo ta ponedeljek. "Prodaja iz stečajne mase je neke vrste razprodaja. Tokrat na zahtevo ločitvenega upnika Nove KBM prodajamo stanovanja po tržni vrednosti, torej po enaki ceni, kot so se prodajala pred stečajem," je dejala Sisingerjeva. "Če se stanovanja ne prodajo, bomo na drugi dražbi najverjetneje vsa stanovanja prodali v paketu," je dodala. Ali se za paketni nakup zanima Nova KBM, pa ni želela komentirati. Ker je bilo po besedah naše sogovornice skoraj vse premoženje MTB zastavljeno, bo šel ves denar od prodaje stanovanj v posebno stečajno maso, iz katere bodo poplačane banke.

Naši viri pa so razkrili, da bo Nova KBM, če se stanovanja ne bodo prodala na prvi dražbi, prek svoje družbe KBM Invest kupila vsa stanovanja ter jih pozneje po tržni in morda celo višji ceni prodajala naprej. Tako bi se banka izognila slabitvam.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:26 7. Januar 2012.

    Sanja svinja o koruzi ! Kdo bo kupil samo po 2000€ , da o 2300€ ne govorimo v Celovških dvorih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.