Banke ves čas pametne, nasrka potrošnik

Foto: EPA
Foto: EPA
So banke pri posojilih v švicarskih frankih res storile vse, kar bi morale? Več primerov kaže na čudne prakse.
Oglej si celoten članek

Prvi primer: družina je imela pred dvema letoma dovolj prihrankov, da bi lahko odplačala preostanek posojila v frankih, a so jim na banki to odsvetovali. Bančni svetovalec jim je razložil, da poplačilo nima smisla, saj so večino obresti že poplačali. Verjeli so mu in imajo danes zaradi tega "strokovnega nasveta“ nekaj tisoč evrov več kredita, kot so ga imeli takrat. 

Drugi bralki so ves čas odgovarjali, da bi morala najeti nov kredit in trdili, da se predčasno poplačilo pred iztekom desetih let niti ne izplača. "Vedno so nam ponujali samo najetje novega kredita z vsemi stroški in odobritev novega po bistveno višjih obrestnih merah, nikoli doslej pa konverzije,“ razlaga bralka. 

V Facebook skupini Švicarski Frank CHF - Vlakec smrti za posojilojemalce, ki ima že 1260 članov, smo zbrali še nekaj primerov, ko so banke potrošnikom dajale napačne nasvete ter celo onemogočale konverzijo posojil v evrska. 

Niste kreditno sposobni

"Reprogram sem delala lani januarja, pa ga nisva mogla dobit, ker z možem nisva kreditno sposobna za 500 evrov obroka. A za ta kredit pa sva, saj ga plačujeva po 620 evrov, pa še gor bo šel, kje je tukaj logika?"

Morate imeti stalno zaposlitev

"V banki so mi že lani rekli, da lahko pretvorim kredit v evre, a le pod pogojem, da imam stalno zaposlitev - na vprašanje, ali me oni lahko zaposlijo je bil odgovor seveda ne.“

Vas bomo obvestili … Ni primeren čas … 

"Preden sva se dokončno odločila za najem kredita, nama je kreditodajalec zagotovil, da se nimava česar bati, tudi v primeru morebitnega valutnega nihanja, saj naju bodo v tem primeru predhodno obvestili ter nam pri tem omogočili enostavno pretvorbo nadaljnjega odplačevanja kredita v evrih. Ko se je v letu 2009 začela situacija drastično spreminjati v najino škodo, sva na banki zaprosila za njihov strokovni nasvet, s so zatrjevali, da je to le trenutna situacija, ter da nikakor ni to čas, ko bi bilo smotrno kredit zamenjati v evrski način odplačevanja, sicer pa se pričakuje da se bo situacija kmalu normalizirala. Ko je tako v naslednjih letih vrednost švicarskega franka še naprej padala, sva ponovno kontaktirala banko, pri čemer pa so nama predstavili, da sedaj nikakor ni primeren čas za spremembo kredita, sicer pa bi nama to prineslo še večje stroške ter finančne negativne posledice. Šele takrat sva se dodobra zavedala, da so nama ob sklenitvi pogodbe bila predstavljena v celoti zavajajoča ter neresnična dejstva, tako glede možnega realnega valutnega tveganja, kot glede dejanskih neugodnih posledic menjave kredita iz frankov v evro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 17:59 20. Januar 2015.

    a banka ki ponuja kredit se pa na to ne razume, je bolje soseda vprašat. ma si ti budala.

  • 16:34 19. Januar 2015.

    Butasti so bili le kreditojemalci, ker niso poslušali opozoril, ki jim jih je dajala banka ob najemanju kreditov.

  • 16:24 19. Januar 2015.

    Popolnoma res je.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.