Bankirji zastavljajo zelo čudna vprašanja

Foto: Shutterstock švicarski frank, evro, kredit
Združenje bank Slovenije je naročilo raziskavo o odnosu javnosti do reševanja problema posojil v švicarskih frankih z zakonom.
Oglej si celoten članek

Združenje bank Slovenije je naročilo raziskavo o odnosu javnosti do reševanja problema posojil v švicarskih frankih z zakonom.

Pri tem so nam v oči padla vprašanja, ki sicer v javnomnenjskih raziskavah niso najbolj običajna. Eno od vprašanj je bilo tako: "Ali se vam zdi prav, da država z zakonom rešuje takšne napačne poslovne odločitve posameznikov?"

Raziskavo je med 8. in 12. septembrom 2017 izvedla agencija Ninamedia, v raziskavi je sodelovalo 741 anketirancev, zbiranje podatkov pa je potekalo z metodo spletnega anketiranja v okviru spletnega panela.

Vprašanje namreč vključuje stališče, da je bilo posojilo v švicarskih frankih (izključno) napačna poslovna odločitev posameznika, čeprav je sodišče EU odločilo, da je treba preveriti, ali je banka potrošnika obvestila o vseh elementih, ki bi lahko vplivali na obseg njegove obveznosti in na podlagi katerih bi lahko presodil skupne stroške svojega posojila.

Krediti Sodišče EU odločilo glede posojil v švicarskih frankih. Sodba zavezujoča za vse države

Foto: Združenje bank Slovenije Javnomnenjska raziskava o kreditih v frankih Skoraj dvem tretjinam vprašanih se (seveda) ne zdi prav, da bi država reševala napačne poslovne odločitve posameznikov.

"To vprašanje ni skladno s stroko, tako se ne sprašuje. To vprašanje podaja mnenje in ne meri mnenja ljudi o tematiki. Treba bi bilo na primer vprašati, ali menite, da je bil najem posojila v švicarskih frankih napačna poslovna odločitev posameznika ali da so bili ljudje, ki so najeli kredit v frankih, žrtve zavajanja s strani bank," je naše dvome potrdil Andraž Zorko iz Valicona.

Zanimivo je tudi tole vprašanje, ali bi zakon dal potuho za tvegane odločitve: "Ali se strinjate, da bi lahko tak interventni zakon odprl Pandorino skrinjico v podobnih primerih in dal potuho posameznikom, da sprejemajo tvegane odločitve ter pri tem računajo na pomoč države in davkoplačevalcev v primeru neugodnega izida?"

Foto: Združenje bank Slovenije Javnomnenjska raziskava o kreditih v frankih "Pri tem vprašanju gre za več vprašanj v enem, vključuje pa tudi metaforiko, Pandorino skrinjico. Metaforike v vprašanjih nikoli ne uporabljamo," pravi Zorko. In kaj pravijo v Ninamediji, ki je izvajala raziskavo?

"Naročnik je agenciji predstavil problematiko in prvi osnutek vprašanj. Raziskovalna agencija je vprašanja pripravila v skladu s smernicami dobre raziskovalne prakse. Naročnik je predloge raziskovalne agencije sprejel," so nam na vprašanje, kdo je pripravil vprašanja in kako komentirajo trditev, da so sugestivna, odgovorili v Ninamedii.

Zorko: Pri nas bi taka vprašanja zavrnili

Dodali so še, da lahko raziskovalna agencija "v primeru zelo neprofesionalnih vprašanj zavrne naročilo, v primeru, da se naročnik se strinja s predlaganimi korekcijami vprašanj".

"Če bi prišli k nam s takimi vprašanji, bi jih popravili in če ne bi sprejeli popravkov, ki izvedbo raziskave zavrnili. Tudi take primere smo že imeli," pa je nedvoumen Zorko.

V Združenju bank Slovenije so raziskavo naročili, saj je pripravljen predlog zakona, s katerim bi vse kredite v švicarskih frankih konvertirali v evrske, stroške pa naložili bankam. Da bo predlog zakona vložila, je napovedala stranka DeSUS. Povod, da bi vse zakone konvertirali, je bila ena nepravnomočna sodba, v kateri je sodišče presodilo, da banka ni izpolnila svoje pojasnilne dolžnosti. 

Denar Država z macolo nad 16 tisoč kreditov v frankih

V Združenju frank, ki združuje ljudi, ki so najeli posojilo v švicarskih frankih, so napovedali, da bodo zoper Združenje bank Slovenije zaradi te zavajujoče raziskave sprožili postopke. Kakšne, niso razložili.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:09 5. Oktober 2017.

    Nateg s nkmb se nividel sodnega epiloga. zbrisali so nezakonito. Aja, pa zakon za tir2 je tudi nateg. na referendumu …

  • 14:06 5. Oktober 2017.

    Samo te besede jih lahko opišejo - ogabna pokvarjena bankirska in medijska golazen! Naj vrnejo denar, ki smo ga dali …

  • 13:36 5. Oktober 2017.

    Pa še to: vedno si "veliki" mislijo, da se jim mali ne bomo uprli. Vsak cent je težko prigaran, nihče …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.