Barčice odnesle zimo

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Tradicija. Več sto barčic na bajerju v Kropi in na potoku ob Kapusovi graščini.
Oglej si celoten članek

Na bajerju nekdanje spodnje fužine v Kropi je danes na predvečer gregorjevega zaplulo več kot sto barčic, ki so jih izdelali otroci, po potoku v Kamni Gorici pa je zaplulo kar okoli 250 gregorjevih barčic.

Fotografije iz Krope in Kamne Gorice si oglejte tu.

Gregorčke pa so spuščali tudi v Ljubljani na Gradaščici. Fotografije so na tej povezavi.

Tradicija barčic sega v kovaško preteklost teh krajev in je povezana s koncem zime in začetkom pomladi. V časih, ko še ni bilo elektrike in v dolino Krope sonce skoraj štiri mesece ni posijalo. S to tradicijo obeležujejo preobrat v kovaškem življenju, ko kovači niso več potrebovali umetne svetlobe, kar so proslavili z metanjem različnih gorečih predmetov v vodo.

Te pa so dandanes izpodrinile najrazličnejše hišice, ki jih izdelajo in splavijo otroci.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.