Barosso prepričan, da bo Slovenija kos izzivom

Foto: EPA Bratušek in Barroso Foto: EPA Bratušek in Rumpuy
Slovenija se sooča z zelo zahtevno nalogo, a verjamem, da bo z ambicioznimi ukrepi kos izzivom, je danes v Bruslju po srečanju z Bratuškovo ocenil Barroso.
Oglej si celoten članek

"Slovenija se sooča z zelo zahtevno nalogo. Ne samo da mora izvesti reforme, temveč mora zgraditi nacionalni konsenz, potreben za izvedbo teh reform," je opozoril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "S tega sestanka prihajam z občutkom zaupanja, da bo Slovenija kos izzivom," je še poudaril.

Na konkretno vprašanje, ali bo Slovenija sposobna sama rešiti probleme ali bi morala zaprositi za pomoč, pa je odgovoril, da Slovenija za pomoč še ni zaprosila in da tudi nimajo indicev, da naj bi.

"Slišali ste predsednico vlade, da Slovenija ne pričakuje, da bo to potrebno, ter zelo močna sporočila, da bodo storili vse, da se temu izognejo," je še povedal Barroso, ki verjame, da bo Slovenija z ambicioznimi in hitrimi ukrepi ustrezno okrevala.

Bratuškova pa je zatrdila, da bo Slovenija svoje težave rešila sama z doslednim izvajanjem ambicioznih ukrepov, Barrosu pa obljubila, da bo Slovenija nadaljevala ukrepe, ki bodo zagotovili stabilnost države. "Pred nami in mojo vlado niso lahki časi, tega se zavedamo in na to smo pripravljeni," je dejala.

Najprej nad bančni sektor

Prva naloga nove vlade je po njenih besedah stabilizacija bančnega sektorja, s čimer se "ukvarjajo noč in dan". "Verjamem, da bomo v juniju preko slabe banke rešili ta prvi problem," je napovedala.

"Absolutno bomo nadaljevali s konsolidacijo javnih financ, tako da ne bo zniževala gospodarske rasti," je še obljubila.

Prav tako bo nova vlada po premierkinih besedah začela postopke privatizacije, saj lahko Slovenija svež kapital za nove investicije, zagon gospodarske rasti in nova delovna mesta dobi le tako. "Verjamem, da bomo s prvim postopkom začeli že pred letošnjim poletjem," je napovedala.

Na "močan medijski pritisk" v zadnjih tednih pa se je odzvala z besedami, da Slovenija ni davčna oaza, temveč izvozno usmerjeno gospodarstvo, da je med najmanj zadolženimi državami v EU, da ima pozitivno plačilno bilanco in novo vlado z veliko odločenostjo, da stori vse, da svoje probleme reši sama.

"Slovenija je stabilna in močna država, verjetno močnejša od marsikatere druge evropske države," je še poudarila Bratuškova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 07:30 10. April 2013.

    Ne vem kaj so sicer pred tem delal z zorico, je pa bila na tiskovni konferenci kot kuhan rak. A …

  • 00:25 10. April 2013.

    Gospoda, čez 14 dni so gospodje iz Evrope tukaj. Zapomnite si to.

  • 20:15 9. April 2013.

    Ga ne maram, sori, ker je lažnivec.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.