Bavčar ni dobil vabila na sprejem

Foto: Saša Despot Borut Pahor
Bo moral Pahor na obletnico povabiti tudi Bavčarja, čeprav je v zaporu?
Oglej si celoten članek

Predsednik države Borut Pahor bo ob 30. obletnici ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic sprejel njegove nekdanje člane, a ustanovitelju odbora Igorju Bavčarju vabila ni poslal. Nekdanji sekretar odbora Bojan Fink meni, da je to nezaslišano, poroča Delo. 

Bavčarju, ki je v zaporu, so posredovali pismo, v katerem mu je Pahor izrazil hvaležnost, so v kabinetu pojasnili novinarki Dela. Imeli so različne poglede o tem, ali bi bila Bavčarjeva udeležba na slovesnosti primerna ali ne. Predsednik se je nazadnje odločil, da ne, saj ni želel, da bi kdo zaradi tega diskreditiral obeležitev ali sporočilo zgodovinskega dogodka.

"Če ne upoštevamo dejstva, da je v zaporu, je to vendarle bil Bavčarjev odbor. Glede na to, s kom vse se Pahor sestaja, ni razloga, da se prav z Bavčarjem ne bi," pravi Fink. Zaporniki sicer pod določenimi pogoji lahko dobijo izhod iz zapora.

Odbor za varstvo človekovih pravic je bil ustanovljen 3. junija 1988, ljudje z vseh vetrov, ki jih je za isto mizo zbral Bavčar, pa so zahtevali, da tako imenovani proces proti četverici poteka javno, v slovenskem jeziku in da obdolženi dobijo pravico do zagovornika, organiziral pa je množična zborovanja na Roški.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:13 6. Junij 2018.

    Nj tm tud ostane,dokler ne vrne kr je pokradu.

  • 14:12 6. Junij 2018.

    kriminalca povabiti na proslavo????

  • 23:40 5. Junij 2018.

    Presidente se nekaj popravlja. Pozdravljam odlocitev, samo Janso se je treba sterat iz parlamenta.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.