Beda na 40-ih kvadratih

Foto: Profimedia - fotografija je simbolična Revščina - Fotografija je simbolna
To je družina, ki se sramuje svojega položaja in svoje revščine. Živijo na robu, v velikem pomanjkanju, nimajo pa niti širše družine za minimalno pomoč.
Oglej si celoten članek

Tako so štiričlansko družinico opisali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, kjer so otroke že vključili v program botrstva.

“Štiričlanska družina živi v stanovanju, ki ga je oče podedoval po pokojnem očetu. Stanovanje je zelo majhno, 40 kvadratnih metrov in je nujno potrebno obnove. Nahaja pa se v hiši njegove matere. Mama Tina je zaposlena, a hudo bolna,” opisujejo. Oče Primož je po njihovih navedbah od lanskega novembra brezposelen, opravljal pa je gradbena dela. Obe imeni sta zaradi zaščite otrok izmišljeni, prava imena so znana le uredništvu.

“Očetu se večkrat zgodi, da mu delodajalec ne plača dela. Prepričan je, da za odprtje lastnega posla nima pogojev, ne čuti se dovolj močnega. Širše družine ali socialne mreže nimata, ki bi jima lahko pomagala,” še pravijo na ZPM.

Ganljiva izpoved matere

“Že od otroštva … Nihče me ni nikoli zaščitil, niti mati. Od drugega razreda dalje sem živela v kleti, že od sedmega razreda sem delala v slaščičarni, z denarjem sem si kupila predvsem za jesti,” nam je povedala. Tudi zaradi velike revščine v otroštvu, se je toliko borila, da je ob delu končala tudi srednjo šolo in dobila poklic. “Zdaj je trinajsto leto odkar neprekinjeno delam, garam, pa se kar ne moremo otresti revščine,” pravi.

Tudi Primož prihaja iz revne družine, kjer sta bila oba starša tudi kronična alkoholika.

Primož in Tina sta se spoznala zelo zgodaj, zaradi neznosnih domačih razmer se je Tina kmalu preselila k njemu in k njegovi materi, ki pa še vedno veliko pije.

Po poroki sta oba pridno delala, v razpadajoči hiši sta veliko cenejših stvari tudi obnovila, da sta si lahko uredila dva bivalna prostora v skupni velikosti 40 kvadratnih metrov. Večjih popravil pa s svojima plačama nista uspela pokriti. Rodila sta se jima dva zdrava in nadarjena otroka, ki sta odračala v skromnem a stabilnem okolju. Zaradi razpadajoče hiše nista domov nikoli vabila prijateljev, sta jima pa Tina in Primož lahko omogočila dostojno življenje.

Novembra pa se je vse obrnilo na glavo. Primož ni dobil plačila za svoje delo in pristal na zavodu, Tina pa je hudo zbolela. “So dnevi, ko me mišice tako bolijo, da ne morem vstati iz postelje, jemljem toliko močnih zdravil, da vam ne morem povedati,” opisuje. Novembra je bila dva dni v umetni komi, da so jo zdravniki lahko rešili, od tedaj je veliko na bolniški ali dela za polovični delovni čas. “Imam dneve, ko se počutim v redu, ob določenih dnevih pa ne morem normalno delovati,” nam je povedala v solzah.

Ob tem tudi Primož dobi že od novembra samo priložnostna dela in nič trajnega, da bi lahko preživeli.

“Najbolj mi je hudo za otroka, ko jima res ne morem ničesar nuditi. Se določene dneve res trudim, da sem zanju boljše volje, a je tako težko,” opisuje. Želi si, da bi ju lahko peljala na kopališče, pa so imeli težave že z nakupom kopalk, ki so jih na koncu dobili v dar. Rada bi šla v trgovino, jima kupila sokove na slamico, piščanca, poli salamo, namaz Lino, Čokolešnik, melono … “Trenutno bi rada plačala vse položnice, ves čas sami opomini, zamude, srčno upam, da bi mož dobil neko stalno zaposlitev,” pravi.

Sama prejema trenutno 250 evrov plače, doklade so 200 evrov, od socialne prejemata trenutno 700 evrov. Ker je hiša zelo stara, imata zelo visoke stroške ogrevanja, povprečen račun za elektriko je zato pozimi tudi 200 evrov. Voda in odpadki so okoli 50 evrov, 100 evrov za oba mobilna telefona, televizijo in internet, ter sto evrov na mesec za gorivo, da lahko vozita otroke v šolo. S pomočjo botrstva lahko otroka obiskujeta tudi športno dejavnost.

Hiše, ki je v lasti Primožove matere ne moreta prodati, za najemnino kje drugje pa nimata dovolj denarja. 

Kako lahko pomagate

Družini lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun. Čisto vsa zbrana sredstva bodo šla za poplačilo položnic družine.

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00   103-61

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Družinam, ki so del projekta pri ZPM lahko pomagate tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo PRIJATELJ5 na številko 1919 in prispevate 5 evrov. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Debitela, Izimobila, Telemacha, T-2 in Simobila. Debitel, Izimobil, Telemach, T-2 in Simobil se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS sporočil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:47 27. Julij 2018.

    Vazno je, da so stanovanja za migrante.

  • 19:23 27. Julij 2018.

    Grozno... in predvsem žalostno, ko potem nekateri dajejo izjave, da komaj preživijo s 3.000€ plače.

  • 18:55 27. Julij 2018.

    Z delom se v Sloveniji revščine ne otreseš, še bolj jo poglobiš in zdravje izgubiš. Takšna država je to. In …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.