Begunci zapustili Celje

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Begunski val se je danes preko Madžarske in Slovenije prelil v Avstrijo.
Oglej si celoten članek

Iz Avstrije so sprva poročali, da je na dveh glavnih mejnih prehodih z Madžarsko ponoči v državo prišlo 6700 migrantov. Te so nato z avtobusi odpeljali proti Dunaju. Gre za begunce, ki so jih hrvaške oblasti v petek prepeljale do madžarske meje, na Madžarskem pa so jih nato prepeljali do meje z Avstrijo, poroča STA.

Nato so popoldne začeli v Avstrijo prihajati še migranti iz Slovenije, ki so tja prav tako prišli s Hrvaške.

Slovenska policija je sporočila, da se je del migrantov, ki so jih slovenski policisti pred tem ustrezno obravnavali in evidentirali, popoldan zbral v bližini nekdanjega starega mednarodnega mejnega prehoda Šentilj. V evropskem duhu so slovenski in avstrijski policisti potrdili dobro medsosedsko sodelovanje obeh policij in se dogovorili, da bo Republika Avstrija sprejela zbrane tujce, ki želijo vstopiti v njihovo državo, v kolikor bo šlo za organizirano skupino. Tujce so, v dveh skupinah, in sicer po 40 in 50 ljudi, slovenski policisti na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Šentilj predali avstrijskim kolegom. Avstrijski mediji sicer poročajo, da je popoldne mejo pri Šentilju prečkalo 150 ljudi.

Proti Avstriji pa je popoldne krenil tudi vlak iz Celja, na katerem je bilo 276 beguncev, ki so bili  nastanjeni v celjskem nastanitvenem centru, je za nas potrdila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin. Po kratkem postanku na Šentilju je mednarodni vlak krenil proti Dunaju.

Proti Avstriji je krenila tudi celotna skupina tujcev, ki je bila danes nastanjena v centru v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi so jim omogočili prehod meje. Kot poroča Kleine Zeitung, skupina šteje 350 ljudi. Policija jih je sicer poskušala ustaviti, a se za njihova opozorila niso zmenila. Begunce bodo po registraciji namestili v Gradcu.

Avstrija naj bi sicer po neuradnih podatkih v Slovenijo vrnila pet beguncev.

Da zadeve oblastem ne bi ušle izpod nadzora, bo Avstrija na mejni prehod Šentilj in na nekatere manjše prehode poslala približno 100 vojakov. Tiskovni predstavnik avstrijske notranje ministrice sicer pravi, da s Slovenijo niso sklenili nobenih novih dogovorov o koridorjih ali o novih pravilih.

Avstrijska notranja ministrica je sicer napovedala, da bo begunce vračala v Slovenijo in na Hrvaško.

Na delu 1600 vojakov

Pri oskrbi beguncev in pri zagotavljanju miru v državi sicer v Avstriji trenutno skrbi tudi 1600 vojakov. Nekateri nadzorujejo železniški promet, drugi pomagajo pri postavljanju begunskih taborov. Kot je za medije povedal eden od vojakov, z begunci nimajo tako velikih težav, jim pa sive lase povzročajo brezdomci, ki poskušajo ukrasti malice, namenjene prebežnikom. Razliko so opazili tudi med begunci in ekonomskimi migranti, piše Krone. Vojni begunci iz Sirije se po njegovih besedah "trikrat zahvalijo, in to še preden jim sploh pomagajo". Obnašanje migrantov je menda popolnoma drugačno. Nekateri so namenoma za sabo pustili smeti.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.