Belgijka ima predlog za vse slovenske politike

Foto: Epa
Foto: Epa
V delegaciji Evropskega parlamenta, ki je obiskala Slovenijo, ni povsem enotnega mnenja o stanju demokracije pri nas. Zelo zanimivo je stališče belgijske poslanke.
Oglej si celoten članek

Več vodilnih evropskih medijev je pozorno spremljalo delegacijo Evropskega parlamenta v Sloveniji pod vodstvom nizozemske liberalke Sophie in ‘t Veld, ki je v minulih dneh obiskala našo državo z namenom ugotavljanja razmer glede stanja demokracije. Ko jo je premier in trenutno predsedujoči Svetu EU Janez Janša skupaj s še nekaterimi označil za Soroseve lutke, se je v twiteraško vojno vpletel sam predsednik evropskega parlamenta, pa seveda ostali slovenski politiki.

Kot je znano, je in ‘t Veldova po številnih razgovorih s predstavniki institucij, pa tudi novinarjev in drugih pomembnih predstavnikov družbenega življenja sklenila, da demokratične institucije v Sloveniji delujejo dobro, da pa obstaja velik razlog za zaskrbljenost glede pritiska in zastraševanja na določene izmed njih, pa tudi na medije in novinarje. "Zaradi tega boste lahko končali v razmerah, ko mediji in demokratične institucije ne bodo več delovali pravilno." 

Foto: Profimedia Protesti

Za TV Slovenija je in ‘t Veldova še izrazila začudenje, koliko zagrenjenosti in so ostrih delitev so na srečanjih opazili pri slovenskih sogovornikih, zaradi česar se zdi, kot da trenutno pri nas obstajajo samo levičarji in desničarji. "To je neumnost. Ljudje imajo različne predstave in mnenja, ki se prilagajajo, pri enih so ljudje bolj levičarski, pri drugih desničarski. Neumno je deliti ljudi na dva tabora," je dejala in opozorila na veliko nevarnost spodjedanja in načrtne krepitve nezaupanja med različnimi vejami oblasti, ki lahko privede do česa takšnega, kot se je na začetku leta v ZDA zgodilo z napadom Trumpovih podpornikov na Kongres. 

Predsednik vlade Janša ali drugi vladni predstavniki parlamentarne delegacije sicer niso želeli sprejeti, kar je in ‘t Veldovo zelo začudilo, saj na kaj takšnega delegacija pri svojem delu ni naletela še nikjer v EU.

Ločeni mnenji dveh članic delegacije

Portal Politicio piše, da mnenje o stanju demokracije v Sloveniji znotraj ekipe delegacije ni bilo enotno. Ob tem navaja slovensko predstavnico Romano Tomc, ki sicer prihaja iz Janševe SDS, in ki se je spraševala o sestavi in namenih delegacije.

Foto: Profimedia Assita Kanko

V Burkini Faso rojena belgijska evropska poslanka Assita Kanko iz desno usmerjene Nove flamske zaveze pa je za omenjeni medij dejala, da lahko "svojim kolegom v parlamentu in komisiji zagotovim, da Slovenija ne postaja diktatorska država." Njeno mnenje je, da v Sloveniji ni prišlo do strukturne erozije vladavine prava. Vseeno pa se je treba po njenem "boriti za svobodo medijev povsod, tudi v Sloveniji."

Ob tem je dodala, da je v državi "ton javne debate umazan," in zaključila: "Za ves slovenski vladajoči politični razred svetujem Twitter počitnice."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 08:57 18. Oktober 2021.

    Saj res. Fidel Musaka ima predlog za vse kulovce s Tanjo na čelu, da jih povede preko puščave do obljublene …

  • 14:27 17. Oktober 2021.

    A v Monzabiku in Gani pa vse špila, samo vprašam, a tudi do tja sežejo lovke SDS-a, se sprašuje Nik …

  • 12:27 17. Oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.