Ste upali, da bodo kmalu začeli sproščati ukrepe? Ne veselite se prehitro!

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović o tem, ali se bodo naslednji teden sproščali ukrepi.
Oglej si celoten članek

Krivulja se je sploščila, nismo pa tako uspešni, da bi se krivulja obrnila navzdol, da bi nam to omogočilo sproščanje ukrepov, trenutno stanje epidemije v Sloveniji ocenjuje vodja strokovne svetovalne skupine dr. Bojana Beović. "Da bi lahko začeli s sproščanjem že s tem tednom, je praktično nemogoče, ker je treba nekaj dni opazovati številke, da bi lahko rekli, da gre krivulja navzdol," je pojasnila v oddaji 24urZvečer.

Ukrepi, ki veljajo v tem trenutku, so podobni tistim spomladi, a niso tako uspešni, kot so bili takrat. Podobno je v drugih državah. Beovićeva meni, da bi razloge za to morda lahko iskali tudi v prepričanju ljudi, da gre za odločitve vlade in da gre za nekaj, kar ni povezano z našim življenjem. "Sproščanje ukrepov je v rokah ljudi. Vse je odvisno od stanja epidemije v državi, kar je posledica tega, kako se obnašamo," je poudarila.  

"Pričakovanja so velika, na drugi strani pa jih sploh ne more biti. Najprej moramo epidemijo umiriti, potem bodo prišli na vrsto ukrepi sproščanja. Detajli, kaj naj bi bilo sproščeno, še niso dorečeni."

Omejitev na občine je med Slovenci slabo sprejeta, gre pa po besedah Beovićeve za milejši ukrep, podoben ukrepom, sprejetih v drugih državah, kjer gre za omejevanje z metri oddaljenosti od doma. "Raziskave kažejo, da je omejitev gibanja na občine eden tistih ukrepov, ki so najbolj učinkoviti. Se pa lahko zgodi, da niso v vsaki kulturi vsi ukrepi enako sprejeti," je pojasnila. Rešitev vidi tudi v tem, da bi omejitev tudi pri nas namesto na občine veljala na oddaljenost od doma.

Kdaj naj bi svetovalna skupina svoje predloge predala vladi, še ni znano. Iz povedanega pa je mogoče sklepati, da velikega sproščanja vsaj glede na trenutne podatke vladi ne bodo predlagali.

Zdravje Jereb namignil, kateri ukrep bi lahko ukinili

dezurni@zurnal24.si


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 14:14 1. December 2020.

    Dejstvo je, da ne vedo kaj se jim z "epidemijo" dogaja. Iščejo bilo kakšna "jajca". Razno razne ankete, pa tolmačenje …

  • 13:44 1. December 2020.

    dokler bo ta skuštrana čarovnica mela še besedo, se ukrepi ne bodo spremenili še eno leto ... glede na to, …

  • 13:13 1. December 2020.

    Bolj, kot virusna kriza bi nas morala skrbeti apatija naroda. Vso glavno kolateralno škodo pa povzroča politika v navezi s …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.