Bes oškodovanih se še ni polegel

Foto: Žurnal24 Janez Bele (prvi z leve) zadnja leta deluje kot samostojni podjetnik, Martin Baj
Propad Hrasta. Bajuk in Bele na zatožni klopi. Obrtniki so izgube, ki naj bi jih povzročila, težko preboleli.
Oglej si celoten članek

 

Nadzor dražji od inštalacij.
8,5 odstotka naselja. Po eni izmed točk obtožnice je 8,5 odstotka od vrednosti naložbe v apartmajsko naselje v Dolenjskih Toplicah, ki so jih za vodenje projekta in nadzor namenili družbi Dominal, spornih. Koliko je bil zato Hrast oškodovan v denarju, Jože Dulc ponazori: “Naše podjetje je imelo pogodbo s Hrastom za 86 milijonov tolarjev (359 tisoč evrov), takrat smo za ta denar s celotno vodovodno in sanitarno opremo, centralno napeljavo in pečmi opremili 63 stanovanj. Dominal pa je 85 milijonov tolarjev (355 tisoč evrov) vzel samo za nadzor.”

Bolje bi bilo, če za Obrtno zadrugo (OZ) Hrast ne bi nikoli slišal. Na koncu sem izgubil več, kot sem v vsem času, odkar je obstajala, z njeno pomočjo zaslužil,” pravi Jože Dulc, eden izmed prvih članov leta 1977 ustanovljene zadruge, ki mu je, tako kot še vrsti drugih, zaradi propada zadruge komajda uspelo rešiti svoje podjetje.

Na škodi 60 obrtnikov
Obrtna zadruga Hrast je leta 2002 pristala v stečajnem postopku, ki še danes ni zaključen. Ob tem je bilo za večje ali manjše zneske – po besedah Dulca, ki je bil v zadnjih dveh mandatih predsednik upravnega odbora zadruge – oškodovanih okoli 60 obrtnikov.

Martin Bajuk, vseh 25 let direktor OZ Hrast, in Janez Bele, vodja tehnično-komercialne službe, sta se po osmih letih, odkar zadruge ni več, znašla pred sodiščem z obtožnico, ki jima očita zlorabo položaja in pravic ter poslovno goljufijo.

Dominal izčrpaval Hrast
Kot pravi obtožnica, je podjetje Dominal, ki so ga ustanovile Bajukova hči Marija Pislak, Beletova žena Nevenka Bele in Branka Pavlin, v njem pa je bil zaposlen le Dušan Radešček, za OZ Hrast opravljalo dela vodenja projekta in nadzora za 8,5 odstotka od pogodbene vrednosti naložbe v apartmajsko naselje v Dolenjskih Toplicah, največji projekt OZ Hrast. Ta odstotek naj bi bil po tožilčevih besedah nenavadno visok, a je Bele to v svojem zagovoru zanikal. Dominal naj bi s tem pridobil za 40 milijonov tolarjev (167 tisoč evrov) premoženjske koristi, OZ Hrast pa naj bi imela za prav toliko škode.

400 tisoč evrov škode (preračunano iz tolarjev) naj bi Bajuk in Bele po obtožnici povzročila OZ Hrast.

 

Od parketa do potovanj
Sporni so bili tudi nakupi materiala – obtožnica izpostavlja bukov parket in kabelske priključke za omenjeno apartmajsko naselje – prek podjetja Dominal. Za kar 42 milijonov tolarjev (175 tisoč evrov) pa naj bi Bajuk OZ Hrast oškodoval z nakupom delnic Nove opreme iz Slovenj Gradca.

Poleg tega naj bi tako Bajuk kot Bele OZ Hrast oškodovala tudi s spornimi plačili potovanj novomeškemu Kompasu, ki ga je takrat vodil Brane Vidmar. Šlo naj bi za Saalbach v Avstriji, Dubrovnik, Egipt in Bali.

Zarota obrtnikov
Medtem ko je bil Bajuk v zagovoru zelo skop in na večino tožilčevih vprašanj odgovarjal, da se podrobnosti ne spomni, je Bele večji del očitanega označil za zakonit način poslovanja in za marketinške prijeme, kazenski pregon, ki ga doživljata z Bajukom, pa za zaroto peščice obrtnikov, ki želijo poslovno onemogočiti predvsem njega.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.