Bežijo pred inšpektorji

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Luka Koper. Inšpektorji imajo težave pri preganjanju dela na črno.
Oglej si celoten članek

Pogodbeni izvajalci, ki opravljajo dejavnost v Luki Koper, so redno predmet inšpekcijskega nadzora, zagotavljajo na Inšpektoratu RS za delo, inšpektorjevo delo pa je pri tem, kot poudarjajo, zelo oteženo. “Poskušajte se vživeti v vlogo inšpektorja, ki mora najprej – da lahko sploh dokazuje kakšno nepravilnost oziroma kršitev – identificirati več kot tisoč delavcev na delovišču, kjer je nešteto možnih skrivališč ali priložnosti za pobeg,” opozarja glavni inšpektor za delo Franc Rančigaj.

Opozorila o izkoriščanju

“Podjetja, ki imajo pogodbo z Luko, v veliko primerih ne spoštujejo delovnopravne zakonodaje,” meni Predrag Topić, eden od bivših delavcev v takem podjetju in sindikalni predstavnik. “Delodajalec ima delavce na voljo 24 ur na dan, in če se ob pozivu ob katerikoli uri (ko pač pride ladja) ne odzovejo, lahko dobijo odpoved,” razlaga.

Ti ljudje po njegovih besedah prejemajo minimalno plačo, nočnega dela nimajo plačanega, regres pa je – če ga dobijo – bistveno nižji od zakonsko določenega minimuma. Po pristaniški stavki pred letom in pol je določene obveze glede nadzora nad delavskimi pravicami prevzela Luka, a so razmere še daleč od idealnih, trdi Topić.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 19:05 17. April 2013.

    To je v resnici res težko ugotoviti, kdo vstopa in kdo izstopa iz Luke. Namreč pod 1. Luka ni ograjena …

  • 16:12 3. Marec 2013.

    v sloveniji plača delavca znaša 1.250,000 bruto in za delavca ostane 700 eur.to je za 80% slovenskih delavco,ne vem od …

  • 12:17 3. Marec 2013.

    Poglejmo - Luka Koper predvidi strošek za delavca 2500 ali pa vsaj 2000. Da nima težav z njimi, vzame agencije. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.