Bi se moralo 458 € odšteti od nadomestila?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Določbe zakona točno takšnega primera, kot je primer nekdanjega ministra Marušiča, ne navajajo.
Oglej si celoten članek

V uredništvu Dela so prejeli anonimno pismo z navedbo, da honorar, ki ga bivši minister za zdravje Dorijan Marušič prejme za delo v sežanski bolnišnici, "presega nadomestilo za brezposelnost, ki je nastala z izgubo mandata. Dobro obveščeni, ki so blizu direktorice, trdijo še, da je to zahvala bolnišnice, da so prišli do denarja za intenzivno obnovo bolnišnice."

Anonimka tokrat zgrešila

Navedbe so preverili pri direktorici bolnišnice Silvani Šonc in nekdanjem ministru, kardiologu Marušiču. Pisec anonimnega pisma je tokrat zgrešil svoj cilj. Direktorica je pojasnila, da je Marušič pri njih začel delati, preden je postal minister. "Kot minister je delal v naši ambulanti na podlagi soglasja predsednika vlade. Pri nas je zaposlen za osem ur na teden, za to pa dobi 458 evrov neto. Vse to je v skladu s predpisi za javne zdravstvene zavode in z delovnopravno zakonodajo," je pojasnila.

Direktorica je zavrnila tudi domneve, da je bolnišnica denar za energetsko prenovo pridobila po zaslugi bivšega ministra. "Na razpis še za časa ministra Miklavčiča se je prijavilo 26 bolnišnic, 23 od teh je dobilo denar. Celotna naložba je vredna štiri milijone evrov, skoraj milijon bo prispevala bolnišnica sama. Minister Marušič ni s tem imel popolnoma nič. Vse drugo so zlonamerna natolcevanja," je za Delo komentirala Šončeva.

Noče ničesar, kar ne bi bilo po zakonu

"Ko sem bil minister, sem vlado zaprosil za dovoljenje, da delam enkrat na teden kot zdravnik zaradi ohranitve licence. V skladu z zakonom o integriteti in opravljenem razgovoru na Komisiji za preprečevanje korupcije sem tako od maja 2011 dopolnilno petinsko zaposlen v bolnišnici Sežana. Tako sem bil torej zaposlen 120-odstotno – polno kot minister, posebej pa sem bil plačan za delo v bolnišnici ob sobotah. Enako je tudi zdaj, ko dobivam nadomestilo ministrske plače, hkrati pa delam petinsko v ambulanti v Sežani, res pa je, da ambulante nimam več ob sobotah, ampak čez teden. Nobene namere nimam, da bi dobival nekaj, kar mi ne pripada. Če to ni po zakonu, naj mi povedo," je odgovoril kardiolog Marušič.

Bi se moralo 458 evrov odšteti od nadomestila?

Bi se moralo torej bivšemu ministru zaslužek 458 evrov odšteti od poslanskega nadomestila? Določbe zakona točno takšnega primera ne navajajo. V zakonu piše, da ima minister pravico (ne dolžnost!) vrniti se v treh mesecih po prenehanju mandata na svoje prejšnje delovno mesto ali na drugo delo, ki ustreza njegovi izobrazbi, v nasprotnem, če ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, ima leto dni pravico do nadomestila plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo še naprej.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:14 1. Junij 2012.

    Kao neki izobraženi pa ne morjo dobit zaposlitve banda

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.